Liga 1, validată de Europa!

iulie 26, 2013 in Internaţional

România rămâne cu toate cele patru echipe în turul III preliminar al cupelor europene. Greul abia acum vine!

România rămâne cu toate cele patru echipe în turul III preliminar al cupelor europene. Greul abia acum vine!

Astra, Pandurii, Petrolul și Steaua merg braț la braț în fazele superioare ale cupelor europene. Un certificat de valoare acordat de competițiile europene intercluburi care închide gura, pentru moment, „analiștilor” care văd numai negru în fața ochilor. Asta nu înseamnă că trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Vardar Skopje nu a pus mai deloc probleme Stelei, feroezii de la Vikingur Gota vai de mama lor, iar estonienii Levadiei Tallinn au arătat doar elan și nimic altceva. Singurul adversar mai serios a fost Omonia Nicosia, un „cap de serie” scos din bocanci de Astra. După un meci greu în care arbitrul a vrut să-și bage coada dar n-a avut loc de jocul bun etalat de giurgiuveni. Am luat multe puncte, ne-am calificat mai departe dar abia acum vine greul. Oricum, Liga 1 a fost validată de Europa. Ce să mai comentăm, jos pălăria!

Am simțit că ne calificăm cu toate echipele în turul III preliminar al cupelor europene. Campionatul românesc nu e chiar atât de praf precum pare la prima vedere. Nu o spun eu ci rezultatele din Europa. Dar să nu cădem în păcatul de a maximiza această constatare. Vardar a fost o echipă modestă,iar pentru Vikingur și Levadia termenul de „mediocritate” este unul generos.
Astra Giurgiu a luat cu adevărat frișca de pe tort. A avut cel mai dificil adversar, Omonia Nicosia, însă a reușit calificarea în ciuda unui rezultat neconvingător acasă (1-1) și a unui arbitraj ostil în Cipru. Trupa antrenată de Daniel Isăilă a făcut un meci mare și merită toate laudele.
Ce urmează? Chiar avem șanse să ajungem cu cel puțin două echipe în grupe. Steaua e favorită cu Dinamo Tbilisi, în Liga Campionilor. Astra preia statutul de „cap de serie” al Omoniei și joacă, în Liga Europa, împotriva slovacilor de la Trencin. O formație accesibilă dacă iei în serios cele două manșe. Steaua și Astra au cele mai mari șanse să intre în play-off, iar apoi în grupe.
La rând urmează Pandurii care vor întâlni, în turul III preliminar al Ligii Europa, gruparea israeliană Hapoel Tel Aviv. Greu dar nu imposibil. Dacă bulgarii de la Beroe le-au dat acasă două goluri cred că Pandurii pot visa la calificare. Cel mai greu va fi pentru Petrolul. Vitesse Arnhem este o echipă tare. Poate prea tare. Vine din campionatul Olandei unde se joacă fotbal, nu glumă. Un 1-0 la Ploiești poate deschide Petrolului poarta speranțelor. Ideea este să nu ia gol acasă, iar acolo se poate mânca o pâine.
Până la ora acestor confruntări decisive fotbalul românesc are viză de Europa. Sper să avem bucurii și mai mari!