Liga 1, nivelare valorică dar în ce sens?

iulie 23, 2018 in Liga 1

Jucătorii de top au plecat şi continuă să plece care încotro!

Surprize mari în etapa de debut a campionatului. Botoșaniul a luat punct la Cluj (1-1), Astra a bătut FCSB (1-0), Hermannstadt s-a impus în fața lui Sepsi (1-0), Dunărea s-a ales cu trei puncte de la echipa lui Hagi (1-0), iar Voluntariul a fost la un pas să detoneze bomba în Ștefan cel Mare (1-2). Să vedem ce-o mai fi și-n cele două jocuri de azi. La prima vedere pare o nivelare a valorilor. Echipele mici s-au întărit și au pretenții. Oare? Mai repede s-au subțiat loturile granzilor care vând cu nemiluita la prima ofertă tentantă. Transferurile reprezintă, încă, partea consistentă a bugetelor. Aici este explicația. Deși suntem abia la prima etapă, se pare că distanța dintre cluburile cu pretenție și pluton s-a micșorat serios. Nivelarea valorică există, este reală, dar în jos. Până când nu vor crește serios bugetele acest trend va continua și mai și!

De lăudat ambiția afișată de formațiile cotate cu a doua șansă. Botoșani, Astra, Hermannstadt și Dunărea s-au ales cu punct sau puncte. Păcat de Voluntari care a fost la un pas de surpriză și ar fi meritat măcar o remiză după ce a avut 1-0 pe terenul lui Dinamo. Fără a știrbi o fărâmă din meritul acestor echipe trebuie spus că adversarele lor au avut un debut de sezon dezamăgitor.
CFR a rămas cu același lot dar jocul nu mai e același. Găuri mari în apărarea ardelenilor, iar dacă Botoșani era mai atentă câștiga meciul. La Giurgiu am asistat la primul eșec al mult trâmbițatului 4-3-3 pregătit de FCSB. Probabil se va reveni la 4-2-3-1 că dinspre loja patronului cam asta se transmite. Lipsa de răbdare nu anunță vremuri bune pentru trupa antrenată de Dică.
Hermannstadt continuă să apară ca o revelație. După ce au ajuns în finala Cupei României și s-au calificat la pas în Liga 1, sibienii au debutat cu trei puncte reușind să se impună în fața celor de la Sepsi, o trupă mai experimentată după ce a jucat excelent în sezonul de play-out. Dunărea Călărași, o și mai și surpriză. Trei puncte imense luate pe terenul Viitorului. Apărare-beton, joc organizat, gol în minutul 4 din lovitură liberă și uite așa s-a produs șocul etapei. Viitorul nu-și găsește cadența, iar îngrijorător este că nu a marcat în două meciuri jucate acasă. Deși a pierdut, Voluntariul pare o echipă mai bună, mai așezată ca în sezonul precedent. A avut 1-0 în „Groapă” dar naivitatea ilfovenilor în apărare au dus toate punctele la „câini”. Un egal era mai corect că Dinamo n-a rupt gura târgului.
Surprizele din debutul campionatului reprezintă mai degrabă expresia slăbiciunii loturilor celor mari decât întărirea celor mici. În Liga 1 nu au venit cine știe ce jucători dar de plecat au plecat cei buni. Fără bugete mai mari este normal să se întâmple acest recul valoric. Bugete mari înseamnă salarii mari, salariile mari aduc jucători de top, iar jucătorii de top fac diferența. Nivelarea valorică există dar pare orientată în jos, nu în sus!