Tocătoarea de antrenori

iulie 26, 2018 in Liga 1

De reținut: „Prietenia sfârșeste acolo unde începe neîncrederea.” – Seneca (filosof roman)

Știam că Dușan Uhrin Jr. a fost antrenorul cu cele mai puține etape pe banca CFR-ului: 5. Se pare că Edi Iordănescu va bate acest „record” presa anunțând la unison că va fi demis după doar trei meciuri. Strigător la cer câtă bătaie de joc există la adresa antrenorilor din Liga 1. Și nu numai. Alții țin antrenorii 20 de ani, iar la noi nu rezistă nici măcar două etape de campionat. Lipsă crasă de profesionalism care nu va aduce ceva bun. Dimpotrivă. Performanța înseamnă continuitate și în munca cu antrenorul. Edi avea nevoie de ceva timp ca să așeze echipa dar probabil că a deranjat unii jucători, poate și conducerea. Indiferent ce-ar fi la mijloc, dacă Iordănescu va fi pus pe liber este încă o dovadă în plus că suntem departe de lumea bună a fotbalului. CFR a negociat săptămâni întregi cu Iordănescu, știți bine că a negat permanent aceste discuții lăsând senzația că a ales după o analiză minuțioasă. Da de unde… Tocătoarea de antrenori s-a pus în mișcare. Vremuri noi, aceleași obiceiuri: la CFR, un alt antrenor demis!

Dușan Uhrin Jr., Jorge Costa, Ioan Andone, Antonio Conceicao, Andrea Mandorlini, Petre Grigoraș, Vasile Miriuță… Sunt numele care mi-au trecut instantaneu prin fața ochilor căutând în fugă o listă cu antrenorii demiși la CFR Cluj. Poate mai sunt și alții. Acum a venit rândul lui Edi Iordănescu, iar lumea vorbește despre întoarcerea sa cu Toni Conceicao.
Oare nu s-a săturat portughezul de ceea ce i s-a întâmplat în 2009? Adevărul este că există oarece simetrie între demiterea lui Conceicao și a lui Iordănescu. În 2009, tehnicianului portughez i s-a reproșat jocul slab și eliminarea prematură din Europa. Acum, în 2018, tot jocul slab a fost buba l-a care înfrângerea cu Malmö FF, din preliminariile Ligii Campionilor, a fost bomboana pusă pe colivă.
În mare, scenariul acesta s-a repetat enervant de des la fiecare antrenor trecut prin curtea CFR-ului. Lipsa de răbdare a șefilor grupării din Gruia nu are legătură cu practica din fotbalul mare. Mai mult ca sigur, pe aceleași criterii de evaluare, Toni Conceicao va fi dat afară la prima nereușită de anvergură. Credeți că va fi păstrat dacă clujenii vor rata grupele cupelor europene?
CFR a devenit un fel de tocătoare de antrenori. Și nu numai clubul din Gruia. FCSB, Dinamo, Astra și alte nume importante fac același lucru. Anormal dacă se vrea performanță. Rezultatele nu apar pe termen scurt. O echipă se formează cam în doi ani dar ca la noi la nimeni: nici răbdare, nici rezultate!