Franța, campioană împotriva…cifrelor!

iulie 16, 2018 in CM 2018 - Rusia

Franța a devenit pe merit campioană mondială!

Franța a devenit campioană mondială după un meci în care n-a strălucit, după un meci în care a avut doar 34 la sută posesie, după un meci în care atacantul Giroud nu a avut niciun sunt pe spațiul porții (la fel ca în tot turneul), după un meci cu doar 285 de pase față de cele 529 ale croaților. Lista cifrelor negative poate continua… Și totuși Franța este campioană pe merit. Pentru că din șase șuturi pe poartă a avut patru goluri, pentru că a jucat exact ceea ce știa sacrificând spectacolul pentru rezultat, adică pragmatism la maximum posibil. Că ne place, că nu ne place, Franța are Cupa Mondială în vitrină. Pentru a doua oară consecutiv. După 20 de ani, o nouă aventură de neuitat pentru fotbalul francez. Glorie învingătorilor, onoare învinșilor. Croația rămâne marea surpriză frumoasă a Mondialului din Rusia, iar Franța cea mai echilibrată și constantă formație. „Les Bleus” merită din plin titlul suprem. Allez la France!

Cifrele nu prea țin cu naționala antrenată de Didier Deschamps însă în memoria colectivă rămâne doar rezultatul final. Nimeni nu va vorbi peste ani despre procentele la posesie, de ineficacitatea lui Giroud, de tactică, de tragerile de timp, de jocul subordonat o mie la sută doar obținerii unui rezultat pozitiv. Și meritul este al lui Deschamps care în ciuda criticilor și-a văzut de ale lui devenind, după brazilianul Mario Zagalo și germanul Franz Beckembauer, al treilea antrenor din lume care a cucerit titlul mondial atât ca jucător cât și ca antrenor.
Franța a fost cea mai echilibrată și disciplinată națională prezentă în Rusia. Și tot Deschamps are acest merit pentru că a reușit să subordoneze în folosul echipei vedete precum Griezmann, Mbappe, Pogba sau Giroud. Pur și simplu a format o echipă unită, iar asta s-a văzut pe traseu. Până la finala cu Croația, Franța a trimis acasă nume grele precum Argentina, Uruguay sau Belgia. Asta spune aproape tot despre valoarea titlului cucerit în Rusia.
Acum, „cocoșii galici” au două stele pe piept. Am văzut tricourile noi la festivitatea de premiere semn că francezii au fost siguri de deznodământul finalei. Dincolo de antipatia sau simpatia față de una dintre cele două finaliste există valoarea. Diferența a făcut-o valoarea, iar Franța a demonstrat că merită titlul mondial !!!