Franța – Croația, finala corectă!

iulie 12, 2018 in CM 2018 - Rusia

Luka Modric, căpitanul Croației, un băiat de nota 10 care și-a dus naționala la un meci distanță de Cupa Mondială!

Sincer, nu am crezut că după două calificări cu prelungiri și 11 metri naționala Croația va găsi resurse fizice pentru prezența în marea finală. Culmea, Modric și ai să-i au trecut de Anglia după ce au fost conduși din primele minute, iar apoi au mers mai departe tot după prelungiri. Calificare croată după al treilea 1-1 la rând în timpul regulamentar. Incredibil. Și ce destin au croații: în 1998, generația lui Suker și Boban au luat bronzul fiind învinși în semifinale de Franța, care avea să devină campioană mondială; acum, în Rusia, Modric, Rakitic și Mandzukic vor întâlni tot… Franța, de data asta pentru a câștiga Cupa Mondială. Franța – Croația este finala corectă. Cele două echipe nu au cunoscut înfrângerea la actualul Mondial și ambele au terminat pe primul loc în grupele din care au făcut parte. Două echipe solide, pragmatice și disciplinate. Ce meci vom avea duminică seară la Moscova!

După senzaționalul gol marcat de Trippier, în minutul 5, din lovitură liberă, era greu de crezut că Anglia va rata prezența în finală. Și totuși s-a întâmplat. Există două explicații: Anglia nu a știut să profite de oportunitate, iar Croația a crezut tot timpul că poate să dea marea lovitură.
La 1-0, trupa antrenată de Gareth Southgate avea mai multe avantaje: putea juca contraatac, exact ceea ce le place englezilor; a mutat presiunea semifinalei pe umerii croaților; a avut ocazii clare de a majora scorul și a închide meciul. Niciuna din cele trei oportunități nu a fost valorificată. În loc de contraatac, englezi au făcut încet-încet pasul înapoi. Maguire sau Kane puteau face 2-0 în prima repriză și alta era soarta meciului. Dar au ratat, iar tactica de a conserva atât de devreme acel 1-0 a fost păguboasă.
Croația a crezut tot timpul în valoarea ei. Modric și-a văzut de pasele precise chiar și atunci când nu mai putea alerga. Un fel de bisturiu care a secționat continuu liniile britanice până când au crăpat. Posesia de 54 la sută pentru croați arată clar cum au stat lucrurile. Un sistem 4-1-4-1 care a dat peste cap apărarea cu trei fundași a Angliei. Mandzukic a ieșit la rampă exact atunci când era mai multă nevoie de el și a trimis Croația în al nouălea cer.
Finală de zile mari la Moscova. Franța pare favorită dar și cu Anglia la fel a fost. După trei meciuri eliminatorii consecutive, toate cu prelungiri, ce să le mai cerem croaților? Nu au ce pierde, orice rezultat va fi un bonus pentru ei, iar dacă vor câștiga titlul suprem atunci și-au rezervat definitiv un loc de aur în istoria fotbalului!

P.S. Croația, o țară cu doar patru milioane și-un pic de locuitori, probabil cam câți jucători legitimați are Anglia, a ajuns în finala Cupei Mondiale. O demostrație clară de profesionalism!