Liga 1: campionat , nu „surogat”!

aprilie 28, 2014 in LPF

LPF lansează o dezbatere publică pe tema îmbunătățirii calității spectacolului sportiv și a creșterii numărului de suporteri din tribune. Faceți propuneri!

LPF lansează o dezbatere publică pe tema îmbunătățirii calității spectacolului sportiv și a creșterii numărului de suporteri din tribune. Faceți propuneri!

Salut public ideea Ligii Profesioniste de a iniția o dezbatere publică despre modul de desfășurare a campionatului, combaterea violenței și readucerea iubitorilor de fotbal pe stadioane. Am susținut mereu că părerile suporterilor contează. Din simplul motiv că în peluze, în tribune, lucrurile se văd total diferit decât în birourile patronilor sau ale președinților de club. Așa că, în rândurile de mai jos, voi da curs invitației la dezbatere și am să fac câteva propuneri. Despre competiție: Liga 1 cu 18 echipe, Liga 2 tot cu 18 echipe, însă cu criterii de promovare – retrogradare care să nu permită niciun aranjament. Despre violența pe stadioane: sancționarea drastică doar a celor care comit actele de violență, nu a întregului grup prezent în zonă; renunțarea la sancțiunea de a se juca meciuri cu porțile închise permițându-se accesul pentru copii și femei. Revenirea publicului pe stadioane: prețuri mai mici la bilete; organizarea de tombole și evenimente cu premii în timpul partidelor; servicii de catering profesioniste înainte, în timpul și după încheierea meciurilor; suveniruri de toate felurile pentru suporteri. Mai rămâne să fie fotbal!

Competiție: Campionat înseamnă o competiție de regularitate, la nivel național, care la final dă o câștigătoare. Ideea de play-off și play-out dinamizează competiția însă, în același timp, o transformă într-un fel de „surogat”. Până și derby-urile își pierd farmecul. În loc de două pot fi patru sau chiar mai multe. Unde se va ajunge? Am avut în acest sezon Dinamo – Steaua de patru ori. N-ar fi o problemă, poate, dar după vreo doi – trei ani se plictisește lumea.
Liga 1 poate să rămâna la formula cu 18 echipe cu condiția ca Federația să umble la… Liga 2 și s-o facă tot cu 18 formații. Plus criterii de promovare – retrogradare care să stimuleze competiția. Concret: din Liga 1 retrogradează ultimele patru clasate (locurile 15 – 18), iar din Liga 2 promovează direct primele patru (locurile 1-4). Locurile 13-14 din Liga 1 și locurile 5-6 din Liga 2 intră într-un baraj, tur-retur, câștigătoarele urmând să joace pe prima scenă fotbalistică, iar învinsele în eșalonul secund. Sistemul va fi aplicat, pe același principiu, până la nivelul Ligii 5 ținându-se cont de realitățile existente în teritoriu.
Combaterea violenței pe stadioane: Nu e normal ca pentru una sau mai multe persoane iresponsabile să plătească un grup, o facțiune sau o galerie. Cei care produc violență să fie identificați, sancționați și obligați să plătească amenzile încasate de club din vina lor. Nu au bani? Atunci se poate trece la executare silită sau muncă în slujba clubului căruia i-au produs pagube.
Renunțarea la sancțiunea de a se juca cu porțile închise. Cluburile ale căror suporteri au călcat pe bec să fie pedepsite dar să fie lăsați în tribune copii și femeile. Fotbalul este pentru oameni, nu pentru… scaune! 🙂
Sancționarea tuturor celor care incită la violență și ură, în special înaintea meciurilor: patroni, președinți de club, antrenori, jucători etc. Amenzi dure, sume mari, iar banii colectați din astfel de „păcate” să fie folosiți pentru dezvoltarea unor centre de copiii și juniori.
Readucerea publicului pe stadioane: E nevoie să se meargă pe următorul principiu: prețuri mici la bilete – mai mulți spectatori. Pe lângă asta, transformarea meciurilor de fotbal în motive de recreere pentru suporteri, pentru familiile lor. Cum? Cu servicii de catering profesioniste (grătare, hot dog, bere fără alcool, băuturi răcoritoare, popcorn, alte produse alimentare etc). Oamenii vor privi cu alți ochi un meci de fotbal. Și suveniruri, de toate felurile!
Organizarea de tombole sau evenimente cu premii. De exemplu, cinci spectatori aleși la întâmplare execută penalty-uri, iar în poartă se află un portar cu nume mare. Asta atrage, stârnește interes și asigură elementul de divertisment care aduce zâmbetul în tribune.
Important este, pe lângă dinamizarea competiției, să se facă un pas mare în a vinde mai bine fenomenul fotbalistic către suporteri. Când se va realiza acest lucru vom avea stadioane pline. Sigur! 🙂