De ce fotbal fără spectatori?

aprilie 30, 2014 in Suporteri

Un stadion gol este o ofensă adusă fotbalului. Măcar copiii și femeile să se bucure de spectacol!

Un stadion gol este o ofensă adusă fotbalului. Măcar copiii și femeile să se bucure de spectacol!

Steaua va juca meciurile cu Corona (etapa 30) și Pandurii (etapa 32) fără suporteri din cauza… unor „suporteri”. Și nu numai. Nu e la prima abatere. Dinamo și Rapid, rivalele de-o viață, la fel. Și alte grupări au pățit-o cam din același motive: înjurii, scandări rasiste, violențe. Nu vreau să apăr golănia însă nu e normal să existe fotbal fără spectatori. De data asta mă feresc să folosesc cuvântul „suporteri” tocmai pentru a accentua mesajul. Să fie sancționați doar vinovații, să fie puși să plătească doar vinovații. Nu este normal ca pentru unu, doi, cinci, 10, 20 sau 200 de persoane să plătească tribut un club sau o galerie. Măcar copiii și femeile să fie lăsați la meciuri. Unde s-a mai pomenit ca o campioană să câștige titlul în fața unor tribune goale? Sincer, e prea mult. Fotbalul este un sport inventat pentru oameni. Dacă unii își bat joc de acest privilegiu atunci să plătească cât este nevoie. Dar ceilalți, ce vină au?

Violența pe stadioane trebuie stopată cu orice preț. Fenomenul este în recul față de alți ani însă poate exploda, din nou, dacă nu sunt monitorizate și sancționate abaterile.
Tot tămbălăul dintre suporterii Stelei și Marius Constantin, la meciul cu FC Brașov (3-0), a lăsat urme: două etape fără spectatori și 60.000 de lei amendă. Ce de bănet! Deocamdată atât însă normal ar fi ca și Marius Constantin să fie taxat cu o suspendare pe măsură din cauza gesturilor obscene făcute către tribune.
Din astfel de momente neplăcute de pierdut are doar fotbalul. Persoanele care au greșit pot fi ușor identificate cu ajutorul camerelor video de monitorizare. Prezența lor este obligatorie și garantată în dosarul de licențiere, dar mai rămâne să și funcționeze. 
În acest condiții, sancțiunea trebuie să fie suportată doar de către cei vinovați. Nu de un stadion întreg, nu de club. Doar de cei vinovați. De ce fotbal fără spectatori? Măcar copiii și femeile să fie lăsați să se bucure de fotbal.
Civilizația se impune prin civilizație. Un aspect de care trebuie să se țină cont atunci când se judecă astfel de cazuri. Fotbalul este un sport inventat pentru oameni, nu pentru scaune!