Licenta Pro… Ilie

august 22, 2010 in Fotbal

Nu stiu cati dintre cei care l-au cunoscut pe Ilie Dumitrecu, ca fotbalist, au banuit ca ascunde si un alt talent: acela de antrenor. Am admirat curajul lui Ilie de a prelua Steaua intr-un moment dificil, dupa scandalul Gigi Becali-Victor Piturca, dar si disponibilitatea de a fi platit in functie de rezultate. Ilie Dumitrescu nu s-a rupt in figuri, a suportat mistourile, a pastrat stilul impus de Piturca insa a umblat la tactica, el fiind adeptul jocului cu doi atacanti. Si i-au iesit trei victorii consecutive. Ultima, la Vaslui, la scor de neprezentare. Pentru fanii Stelei seria echivaleaza cu o licenta Pro… Ilie!

Branesti, Grasshopper, Vaslui. Trei victorii care transforma reintoarcerea lui Ilie Dumitrescu intr-o adevarata revolutie de imagine la Steaua. Ca sa isi puna amprenta asupra jocului unei echipe, un antrenor are nevoie de circa sase luni. Cam asa. Deocamdata, Ilie a mizat pe continuitatea stilului impus de Piturca doar ca a schimbat ceva in registrul tactic, jocul cu doi atacanti fiind „specialitatea casei”.
Steaua are viteza, paseaza din prima, marcheaza multe goluri, iar jucatorii zambesc. O atmosfera frumoasa creata de noul antrenor al Stelei intr-o saptamana foarte grea, incheiata cu trei victorii importante in sapte zile. Nu este usor sa reusesti o astfel de serie in conditiile schimbarii antrenorului si a tambalaului mediatic care a insotit plecarea lui Victor Piturca.
Ilie Dumitrescu si-a dorit mult sa-i impace pe fani. Cu Grasshopper a fost un mare pas inainte. Nu si suficient. Trebuia ceva soc, ceva care sa-i convinga definitiv pe suporteri. Acest 3-0 cu care Steaua a ingenuncheat Vasluiul seamana cu o declaratie de dragoste, semnata de Ilie, la adresa galeriei, a peluzelor si tribunelor.
Steaua lui Ilie Dumitrescu imi aduce aminte de stilul formatiei de la sfarsitul anilor ’80. Pase la infinit, care sa macine nervii adversarului, finalizate cu actiuni rapide la poarta si, bineinteles, cu multe goluri. Pastrand proportiile, vorbesc despre un stil care apartine Stelei, un stil dorit de fani si de patronul Gigi Becali.
Ceea ce parea de neconceput dupa plecarea lui Piti, ma refer la impacarea cu factiunile radicale ale suporterilor, se poate intampla in zilele urmatoare. Ilie Dumitrescu a demonstrat ca stie ce are de facut ca sa redea Stelei stralucirea si anvergura de altadata. Un stadion plin in etapa urmatoare, cu Timisoara, in Ghencea, ar fi cel mai frumos cadou pentru Ilie. Acum e randul suporterilor.