Licenţă fără… OP-uri?

iunie 2, 2011 in Liga 1

Scandalul licenţelor din Liga 1 a monopolizat toată atenţia publicului. La Timişoara, miercuri seară, a fost miting mare. O acţiune organizată de fanii locali din dragoste pentru Poli. Şefii clubului bănăţean cer şi ei dreptate şi vor, chiar astăzi, o decizie favorabilă din partea Comitetului Executiv al FRF. Nimic însă despre nişte biete hârtii numite ordine de plată. Proba palpabilă a achitării datoriilor. Simpla lor prezentare ar fi dovada că au dreptate! Există?

În aceste ore nu mai interesează pe nimeni meciul cu Bosnia şi nici numele viitorului selecţioner pe care Mircea Sandul poate să-l anunţe chiar astăzi, după şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF). Toţi vectorii mass-media au detaliat în fel şi chip cazul echipelor care nu au primit licenţă în Liga 1. În special pe cel al Timişoarei.
Dacă ar fi după mine, Poli Timişoara merită să joace în Liga 1. Un club care a îndurat atâtea dea lungul anilor. De la retrogradarea în „B” dictată de Partidul Comunist, pe vremea lui Ceauşescu, pentru că a avut tupeul să bată pe Dinamo până la confiscarea palmaresului şi identităţii de către dubiosul Zambon. Acolo s-au băgat bani, nu glumă, s-a jucat corect, s-a făcut performanţă. Pentru asta, jos pălăria în faţa lui Marian Iancu!
Revenind la licenţă, eroarea este administrativă şi factorii decizionali de la Poli trebuie să şi-o asume cu bărbăţie. Împotriva lui Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere a FRF, s-a prăvălit dinspre Bega un adevărat tsunami mediatic. Acuzaţiile sunt grave, penale, şi ţin de competenţa procuraturii. Dar parcă nu au consistenţă…
Motivul principal al neacordării licenţei pentru Timişoara îl reprezintă datoriile către bugetul de stat şi clubul Benfica Lisabona. O astfel de situaţie poate fi combătută doar dacă prezinţi probe solide. Şi ce poate fi mai solid decât două copii xerox ale ordinelor de plată pentru respectivele datorii. Şefii lui Poli acuză dar nu spun nimic de existenţa unor astfel de documente. Un semn că acestea chiar nu există că altfel doar un nebun poate să le ţină ascunse.
Cred că problema se rezumă la acest detaliu banal dar decisiv în dosarul Timişoarei. Dacă astăzi C.Ex. va da înapoi decizia iniţială Federaţia îşi asumă un precedent periculos. O boală mai veche a societăţii româneşti. În afara lipsei de consecvenţă în judecarea unui caz, forul de la „Casa Fotbalului” riscă să-şi pună în cap toata UEFA care sigur nu va admite jonglerii cu regulile şi regulamentele. Licenţă fără… OP-uri? Nu se poate!