Legendele nu mor niciodata: Steaua Bucuresti!

iunie 7, 2010 in Special

7 iunie 1947-7 iunie 2010. 63 de ani de performanta, 63 de ani marcati cu success in istoria sportului romanesc. Mii de medalii, de toate felurile: olimpice, mondiale, europene, balcanice sau nationale. O zestre impresionanta faurita cu rabdare si munca. Peste ani exista insa si regrete. Statul n-a catadicsit sa construiasca o sala polivalenta multifunctionala in Ghencea, de mare capacitate, iar performerilor de la Sevilla li se refuza acordarea unei rente viagere desi Cupa Campionilor Europeni straluceste, la fel de tare, ca si o medalie olimpica de aur.

La 7 iunie 1947 a fost infiintat primul club sportiv militar din istoria sportului romanesc, Asociatia Sportiva Armata (ASA) Bucuresti. Un demers menit sa continue, intr-un cadru institutionalizat, vechea traditie a practicarii sportului in Armata Romaniei. In cei 63 de ani de existenta, sportivii gruparii din Ghencea s-au aflat in permanenta printre protagonistii intrecerilor nationale si internationale.
Nu putem uita noaptea memorabila de 7 mai 1986 cand fanii au mers pe jos pana la aeroportul Otopeni pentru a-i astepta pe „vitezistii” lui Emerich Jenei. La vremea aceea un fel de revolutie pentru… fotbal. Daca ma gandesc si la ziua de 7 iunie 1947, cand a luat fiinta clubul Steaua, pot spune ca s-au marcat in istoria sportului romanesc 63 de ani de performanta la cel mai inalt nivel.
Punctual, vreau sa vorbesc despre doua lucruri care dor si care sper sa se rezolve cat mai repede. Macar din respect pentru sport daca nu pentru Steaua. Mi se pare inadmisibil ca in 20 de ani de tranzitie haotica. ani in care s-au construit fel si fel de sali de sport in cine stie ce catun din tarisoara asta, sa nu se gaseasca banii necesari pentru a ridica in Ghencea o sala polivalenta multifunctionala. Ceva de genul „Palau Blaugrana”, din Barcelona, care poate primi circa 8.500 de spectatori. Steaua a facut enorm pentru sportul romanesc si ar merita din plin un astfel de edificiu.
Despre campionii de la Sevilla. Mi se pare rusinos si dezonorant ca o tara membra a Uniunii Europene sa nu acorde rente viagere celor care au cucerit Cupa Campionilor Europeni. Performanta echipei de fotbal Steaua, din 1986, are stralucirea unei medalii olimpice de aur. Cred ca ar trebui demarata o campanie, la nivel national, pentru a forta autoritatile sa-i rasplateasca asa cum se cuvine pe cei care acum 24 de ani au realizat cea mai mare performanta din istoria fotbalului romanesc.
In final vreau sa spun doar atat: „Legendele nu mor niciodata – Steaua Bucuresti!”.
La multi ani, Steaua!

P.S. Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti (AISS) a marcat evenimentul printr-o petrecere la care au participat mai multe foste glorii al clublui. La festivitate au fost prezenti Marius Lacatus, Tudorel Stoica, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu sau Ilie Dumitrescu. Pe podiumul de gala a mai urcat George Ogararu, un alt fotbalist iubit in Ghencea. Printre alte nume importante, fostul mare handbalist Stefan Birtalan si multipla campioana la judo, Alina Dumitru. CSA Steaua a fost reprezentata la eveniment de Cristian Carlan, presedintele sectiei de hochei pe gheata.

Marele absent al serii a fost tocmai viitorul antrenor al Stelei, Victor Piţurca. Un lucru interesant este ca fanii au scandat pro Steaua dar nimic impotriva patronului Gigi Becali. Nota 10 pentru cei de la AISS care au organizat o festivitate frumoasa si sincera.