Lacatus, simbol si la… Vaslui

noiembrie 24, 2009 in Liga 1

Destul de greu sa te obisnuiesti sa scri despre echipele din provincie. Vasluiul este una dintre formatiile care m-au determina sa fac asta. Recunosc, cu placere. Pe 25 octombrie publicam, tot aici, pe blog, textul „Lacatus viseaza la titlu” care se termina asa: „Dupa marile performante reusite cu Steaua, ca jucator, pentru Lacatus a venit momentul sa se gandeasca la marea lovitura ca … antrenor. Cu o formatie valoroasa pe mana, precum FC Vaslui, chiar are sanse reale”. Astazi, trupa antrenata de Marius Lacatus este liderul la zi in Liga 1.

Lacatus a ajuns la opt victorii consecutive, daca punem la socoteala cele trei puncte mari luate CFR-ului din Cluj, iar acum se pregateste pentru confruntarea cu Steaua. De sus, de pe locul 1 din campionat, acolo “unde se avanta vulturii”. Desi a ramas acelasi om modest pe care l-am cunoscut de pe vremea cand juca in Ghencea, Marius Lacatus pune toate rezultatele pe seama valorii lotului. Stiu bine, insa, ca sosirea sa la Vaslui a revolutionat mentalitati adormite de principii si obiective depasite de realitate.
Aproape 10.000 de spectatori au aplaudat la scena deschisa o formatie transformata, miraculos, dintr-o candidata la un loc de Liga Europa intr-o pretendenta serioasa la titlu. FC Vaslui a luat ceva din ambitia si daruirea, chiar rautatea … pozitiva cu care Lacatus juca orice faza pe vremea cand era „extrema de aur” a fotbalului românesc. Asta a adus echipei moldave forta, incredere in potentialul de joc si tupeu in fata unor nume grele din campionat, precum CFR Cluj.
Urmeaza meciul cu Steaua. O revenire a lui Marius Lacatus in Ghencea echivaleaza, automat, cu tribune pline. Toata lumea stie ca Steaua a ramas in sufletul lui Lacatus pentru totdeauna. Va reveni acolo unde a castigat gloria pentru a invinge si a pastra Vasluiul pe primul loc dar si pentru a demonstra celor care nu au avut incredere in el ca are stofa de antrenor.
Inca o dovada ca inainte de a cauta CV-urile unor antrenori din strainatate e bine ca presedintii de cluburi sa se uite mai intai in curtea lor. Steaua, mai exact Gigi Becali, nu a avut incredere in strategia lui Lacatus. A avut insa Adrian Porumboiu, un patron care, intamplator sau nu, de la numirea lui Marius Lacatus ca antrenor la Vaslui nu a mai iesit la rampa decat cu declaratii protocolare. O atitudine discreta care explica, pe undeva, ascensiunea Vasluiului. O echipa la care Lacatus face ce vrea. Si face bine!