Istvan Kovacs, efectul întârziat al unei promovări grăbite!

octombrie 28, 2014 in CCA

Arbitrul Istavan Kovacs ar trebui să-și acorde singur un cartonaș roșu, mare cât casa, pentru ceea ce a făcut în meciul ASA - Steaua (1-0)!

Arbitrul Istvan Kovacs ar trebui să-și acorde singur un cartonaș roșu, mare cât casa, după ceea ce a făcut în meciul ASA  Tg. Mureș – Steaua (1-0)!

Arbitrul Istvan Kovacs a făcut praf meciul de la Tg. Mureș. Nu mai insist că toată lumea știe ce și cum. Ține de caracter. Nu e rău să ne uităm un pic în istorie. Acest „fluieraș” a fost aruncat în „groapa cu lei” de către Ionuț Lupescu, fostul director general al FRF. S-a întâmplat acum șapte ani la o finală de Supercupa României, Dinamo – Rapid. Din Liga 3 direct în primul eșalon. Ce salt, ce promovare?! Profesorul de sport a comis-o rău de tot în meciul ASA – Steaua. Dincolo de orice speculație, prestația de la Tg. Mureș este rezultatul întârziat al unei promovări grăbite. În ligile inferioare sunt mulți arbitri talentați care nu ajung sus pentru că sunt „blocați” de sistem. Ajung alții care fac praf spiritul de competiție și fair-play. Și mai vrem fotbal… 🙁

Nu este prima dată când un arbitru face praf un meci important din Liga 1. Tema e veche și va rămâne de actualitate mult timp de acum încolo. Toate nenorocirile din arbitraj se datorează lipsei de fermitate față de cei care greșesc. În loc de suspendare parțială, pe o jumătate de an sau un an, cu câteva etape de stat pe tușă s-a rezolvat problema.
O altă explicație este promovarea în grabă a arbitrilor tineri fără parcurgerea tuturor etapelor necesare. Cum a fost cazul lui Istvan Kovacs care la 16 ani a început să arbitreze în Liga 4, iar la 19 ani a ajuns în Liga 3. În 2007 a primit o delegare la Supercupă, pentru derby-ul Dinamo – Rapid (5-6 după penalty-uri), după ca a intrat în lotul A.
Salturi valorice de acest gen implică riscuri și stârnesc comentarii fel de fel. De ce? Cu ce scop? Al cui e? Și multe altele. O presiune în plus pusă pe umerii arbitrului. Și asta pentru că nu se pot compara jocurile de Liga 3 cu cele din primul eșalon. Faza dură cu acest Istvan Kovacs este că arbitrează super ok meciurile internaționale la care este delegat și din când în când face praf jocuri importante din campionatul românesc. De ce? 🙂
Așteptăm cu mare nerăbdare sancțiunile Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA). Retrogradarea la partidele din Liga 3, până la finalul carierei, pare cea mai corectă măsură. Poate așa se potolesc și ceilalți „fluierași” amatori de „senzații tari”. Altfel, cu jumătăți de măsură se lungește boala și nu se rezolvă nimic!