Internazionale de… Cluj

decembrie 12, 2012 in Liga 1

CFR Cluj continuă să rămână echipa „stranierilor”. O politică care a scos din anonimat clubul din cartierul Gruia. Ba i-a adus și destule trofee. Plus recorduri. Cum ar fi cele mai multe puncte câștigate de o formație românească în grupele Ligii Campionilor (10p) și cele mai multe victorii (3). Sunt cifre din statistici care rămân în arhivele fotbalului de pe la noi. Dar în folosul cui? Fără jucători români de perspectivă, CFR nu pune umărul la reconstrucția echipei naționale. Nu doresc să condamn asta ci doar să scot în evidență acest fenomen. CFR? Un fel de Internazionale de… Cluj. La Inter-ul adevărat, cel din Milano, găsești fotbaliști „autohtoni” de ispravă pe când la CFR îi cauți pe români cu lupa. De multe ori ei nu sunt pe teren. Rar unu, poate doi!

Pragmatic, din punct de vedere financiar un club se comportă ca o societate comercială. Cumpără și vinde. Important este ca balanța să rămână pe plus. Altfel începe să dea târcoale falimentul.
Politica CFR-ului este aceea de a aduce în țară „stranieri” cu nume mai puțin sonore. „Șlefuiți” așa cum trebuie, jucătorii în cauză urcă brusc în valoare, iar apoi pleacă la alte echipe pe bani frumoși. Profit garantat. Fotbalul românesc nu câștigă decât o trupă de valoare în Liga 1 și rezultate europene meritorii. Naționala, nimic!
Sincer, nu este de condamnat o astfel de politică de transferuri. Vreau doar să arăt spre ce ne îndreptăm. Infuzia masivă de jucători străini în prima divizie, mulți dintre ei de valoare îndoielnică, a dat peste cap viitorul fotbalului românesc. Copiii și juniorii nu mai au loc de X, Y sau Z. Nu este cazul CFR-ului, dar cam asta e concluzia generală!
Revenind la proiectul supervizat de Arpad Paszkany, CFR este o afacere bună pe timp de criză. Caută talente prin Portugalia, Brazilia sau mai știu eu unde, le transferă în Liga 1, așteptă să confirme după care le vinde la prima ofertă tentantă. Și ies bani. Exemplele Alvaro Pereira și Lacina Traore sunt deja de notorietate!
Păstrând proporțiile, CFR este un fel de Internazionale al României. Din păcate, doar ca numele. Ăia din Milano au în echipă și fotbaliști italieni de toată isprava. La CFR, pe români îi numeri pe degetele de la o mână. Până acum totul a fost roz pentru că au existat bani și susținere politică. Bani încă mai sunt. Vin din UEFA Champions League. Cu susținerea e ceva mai greu. S-a cam dus pe apa Sâmbetei. Se vede în clasament. Așa că… 🙂