Insolvența ucide fotbalul?

ianuarie 8, 2013 in Liga 1

Nea Mitică atenționează: se apropie apocalipsa în fotbalul românesc. E criză mare. zău așa!

Nea Mitică atenționează: se apropie apocalipsa în fotbalul românesc. E criză mare. zău așa!

Pe 6 ianuarie am scris un comentariu, „Fotbal fără bani!”. Mi s-a părut cam dur după ce l-am publicat pe blog. Acolo am pus cap la cap câteva realități din fotbalul românesc. Concluzia? Nu sunt bani! Se pare că am ghicit ceea ce „arde”. Situația este critică. O recunoaște chiar șeful Ligii Profesioniste, Dumitru Dragomir. În mai multe rânduri, nea Mitică a vorbit despre criză financiară sau insolvență. Nu este vorba doar de un club. Se pare că în pericol sunt mai multe grupări. Dar câte? Cinci? Șase? Șapte? Cine mai știe! E cam nașpa pentru că dacă se vor confirma astfel de cifre fotbalul nostru ajunge de râsul Europei. Și nu mai este mult până acolo!

Dacă urmăriți cu mare atenție declarațiile domnului Dragomir, din acest început de an, acesta spune adevărul. Mai cu jumătate de gură dar îl spune. Criza sufocă fotbalul și riscul unui fiasco de mari dimensiuni este iminent. Nea Mitică recunoaște deschis problemele la zi în materie de „money”. Zău, nu e de glumă!
„Cine are bani curați și afaceri solide va rămâne cu echipa, cine nu, vinde și pleacă”, am spus în editorialul „Fotbal fără bani!”. Am urmărit în mass-media și văd că șeful Ligii a vorbit despre faptul că patronii cu afaceri solide, bine puse la punct, vor fi în stare să țină și o echipă de fotbal. Într-o declarație găsită pe Ziare.com, cu data de 1 ianuarie 2013, domnul Dragomir o spune pe șleau: „Nu mai zic nimic, mă tem că se adeverește… Previziunile nu sunt deloc optimiste. E sărăcia dracului. La câți bani s-au investit în fotbalul românesc, performanța e foarte mare”, a afirmat Dragomir, conform Pro TV.
Acesta este adevărul. Rapid și Gloria Bistrița au declarat insolvența. Deja două cluburi. Vor mai apărea și altele. Cred. E clar, în acest moment asistăm la începutul furtunii. Nu știm exact când se va termina și cu ce consecințe. Cel mai probabil, incalculabile. În următorii ani, deteriorarea imaginii fotbalului românesc va fi cu greu acoperită, iar dacă se va întâmpla asta atunci fiți convinși că și costurile vor fi pe măsură!
Nu mai este timp nici de văicăreală, nici de arătat cu degetul. Restructurarea competițiilor interne, din temelii, este prioritatea nr. 1. Apoi readucerea publicului aproape de fenomen. Prin orice mijloace. O competiție puternică, cu mai puține echipe, stârnește ambiții și orgolii. Acestea întărâtă fanii, acestea trezesc interesul suporterilor pentru echipa locală și rezultatele ei.
O spun cu sinceritate. E nevoie urgent de proiecte care să relanseze industria numită fotbal. O industrie care poate produce chiar dacă acum nu mai are bani. Deocamdată.