Hochei cu… pașaport?

februarie 26, 2014 in Hochei pe gheață

Poate ar fi bine ca toate competițiile sportive interne să fie deschide prin intonarea imnului național „Deșteaptă-te române!”. În multe țări deja se întâmplă...

Ar fi frumos ca toate competițiile sportive din România să fie deschide prin intonarea imnului național „Deșteaptă-te române!”.

Conflictele etnice par să sufoce hocheiul românesc. Unele mărunte și dese, altele de amploare ceva mai rare. Ultimul de acest gen s-a derulat duminică, la Gheorgheni, în meciul Progym – Steaua (3-4). Hocheistul stelist Alexandru Munteanu și-a salutat adversarii având pe umăr drapelul României. Nimic surprinzător într-o țară normală. Imediat a fost bruscat de un jucător al gazdelor, iar publicul a sărit ca ars strigând „Ria-Ria, Ungaria!” și intonând imnul „Ținutului Secuiesc”. Unde? În centrul României! Despre de vorbim? Despre sport! Inadmisibil și de neacceptat. În urmă cu trei ani, chiar de Ziua Națională a României, un hocheist de naționalitate română, tot de la Steaua, care se pregătea cu reprezentativa U16 a fost bătut și umilit la Miercurea Ciuc. Lista poate continua cu numeroase alte momente în care imnul și drapelul Ungariei sunt nelipsite atunci când vine vorba de sport în „Ținutul Secuiesc”. Stop. Povestea trebuie oprită. Altfel vom ajunge să mergem la meciuri cu „pașaport pentru sport”!

La salutul dintre echipe, un hocheist de la Progym a tras jos tricolorul de pe umărul lui Alex Munteanu. Gest umilitor mai ales că jucătorul stelist purta drapelul cu decență. În fond era în România, nu? Un coechipier l-a ridicat dar a fost și el bruscat, iar steliștii au părăsit gheața după discuții tensionate cu „gazdele”. 🙁
Publicul a luat foc. Cunoscuta lozincă „Ria-ria, Ungaria!” și imnul „Ținutului Secuiesc” au umplut sala. Nu era momentul pentru așa ceva. În alte țări orice competiție sportivă sau meci nu începe decât după intonarea imnului național. Poate e timpul să învățăm și noi de la alții!
Culmea, în centru evenimentelor a fost antrenorul-jucător Pal Zsombor. Cel puțin așa se recomandă de pagina sa de facebook (https://www.facebook.com/zsombor.pal.7?fref=ts). Unde s-a grăbit să „completeze” evenimentele din timpul partidei de la Gheorgheni cu mesajul „RIA-RIA HUNGARIA!!! SZEKELYFOLD NEM ROMANIA!!!”, adică „Ria-Ria, Ungaria! «Ţinutul Secuiesc» nu e România!”. Dacă un antrenor face asta ce pretenții să mai avem de la jucători?
Nu este normal ce s-a întâmplat la Gheogheni. Și nu este un caz singular în hocheiul românesc. E vremea ca astfel de apucături să fie oprite. Iubim sportul, vrem sport dar nici așa!

P.S. Din păcate, imaginile distribuite pe YouTube sunt mult mai grăitoare decât orice comentariu!