Hard Enduro Piatra Neamț

octombrie 8, 2013 in Sport Extrem

www.zwe.roDespre H.E.P.N
Clubul Sportiv ZenWorld Extreme te transpune într-o stare zen prin mișcare, făcându-te să părăsești cotidianul, regăsindu-te într-o lume dinamica și plină de adrenalină care te trimite către meditație. ZWE s-a „născut” în anul 2011, la inițiativa unui grup de iubitori ai sportului. Unii activi încă în viața competițională, alții implicați în sprijinirea performanței și a unor evenimente sportive de talie mondială totodată, fiind un liant si un stimul în societate. Clubul Sportiv acoperă o paletă largă de discipline, atât din zona sporturilor olimpice, cât și din cea a sporturilor extreme: enduro, off-road, tenis, schi, snowboarding, echitație, judo, karate, kiting, atletism, skateboarding, ciclism, rafting etc. Zen, din punctul de vedere al budismului, poate fi transpus în: redescoperire de sine prin meditație.

La scurt timp după înființarea ZWE, membrii clubului au organizat, cu succes, competiția Hard Enduro Piatra Neamț 2011. Datorită numărului mare de participanți, clubul a reușit să schimbe optica asupra sportului extrem. La prima ediție a concursului, printre cei peste 100 de concurenți români, s-au aflat și rideri din Germania, Franța, Olanda, Belgia și Polonia, toți aceștia venind în România pentru a se „împrieteni” cu Munții Goșmanului și Cernegura – din jud. Neamț. Campionatul de enduro a debutat în septembrie 2011. Atunci s-au aliniat la start piloți care au încins motoarele în zona munților Goșmanului. 17 Septembrie este, cu siguranță, o dată importanta în istoria ZWE, fiind prima zi de competiție. La punctul de plecare, riderii au fost încurajați chiar de primarul orașului, Gheorghe Ștefan. Cea dintâi zi a competiției s-a terminat cu mari dificultăți pentru majoritatea concurenților. Primul pilot care a trecut linia de finish a fost Benoit Fortunato, una dintre vedetele Campionatului Mondial de Enduro. Pentru Benoit, cea de-a doua zi a fost la fel de norocoasă ca și prima, topul clasamentului fiind ocupat tot de el.Hard Enduro Piatra Neamț 2013
Triplu campion al României la enduro, Ervin Kovacks a reușit să termine hard enduro‐ul din Moldova pe locul doi, urmat fiind de Paul Harpa membru al Moto Club Haita, Deva. Atât Benoit Fortunato, Ervin Kovakcs cât și Paul Harpa au concurat la clasa Profi.
La clasa Hobby, câștigătorul concursului a fost Mirel Pandrea, brasoveanul care s-a impus cu putere în fața lui Josza Norbert și a lui Ovidiu Pavel.
La clasa destinată fetelor, Adriana Neaga a ieșit învingătoare urmată, îndeaproape, de Iulia Conciu, o copilă de doar 12 ani, la vremea aceea. Finalul concursului a fost stabilit pe vârful Cozla, o locație foarte bine aleasă pentru un astfel de eveniment. Vârful Cozla, a asigurat o priveliște inedită asupra întregului oraș Piatra Neamț, dar și asupra Văii Bistriței. Spectatorii care au dorit să se afle la linia de finish au putut ajunge pe vârf cu ajutorul telegondolei.

Locația concursului

Municipiul Piatra Neamț – reședința județului Neamț – este așezat pe valea râului Bistrița, mai exact la ieșirea acestuia dintre munți, la confluența cu pârâul Cuiejdi. Este amplasat, parțial, într-un bazin intramontan străjuit de culmile Pietricica (590 m) la sud-est, Cozla (679 m) la nord, Cernegura (852 m) la sud-vest, Cârloman (617 m) la nord-vest și Bâtca Doamnei (462 m) la sud-vest și, parțial extramontan în zona subcarpatică spre est, pe o parte dintre terasele Bistriței și din Depresiunea Cracau-Bistrița. Orașul care are peste 100.000 de locuitori și, datorită frumuseții sale arhitectonice, cât și datorită reliefului captivant a căpătat, în scurt timp, denumirea de Perla Moldovei. Din punct de vedere industrial, acesta este cel de-al doilea centru industrial al județului, urmând îndeaproape Municipiul Roman.Hard Enduro Piatra Neamț 2013

Care a fost ideea care a dus la înființarea H.E.P.N.

În urma numeroaselor incursiuni în munții de lângă Piatra Neamț, o echipă formată din mai mulți rideri cu experiență au decis să aducă în fața întregii lumi frumusețile din regiunea Moldovei. Așa s-a conturat ideea organizării concursului de hard enduro, destinat atât piloților pasionați de enduro, cât și profesioniștilor din acest sport. Odată cu succesul reputat în anul 2011, Hard Enduro Piatra Neamț a scos în evidență regiunea Moldovei atât pe plan turistic, cât și pe plan sportiv, astfel că printre participanți s-au regăsit și piloți din Campionatul Mondial de Enduro, din Campionatul Mondial de Rally-Raid, dar și piloți din Raliul Dakar.
Benoit Fortunato, nu a fost singurul pilot cu palmares internațional prezent la prima ediție H.E.P.N., francezul concurând în drumul pentru victorie alături de piloți ca: Laszlo Olah – dublu câștigător al Red Bull Romaniacs (cel mai dificil raliu hard enduro din lume), Lucian Neaga care a „ avut la picioare” o ediție a Red Bull Romaniacs, senzaționalul instructor Ervin Kovacks – unul dintre puținii sportivi, legitimat la ZWE, care a reușit să termine Erzberg Rodeo, cursa de hard enduro de pe continentul australian, în care omul luptă contra unui munte de fier și, nu în ultimul rând, Rienk Tunistra care, de asemenea, a participat la Erzberg Rodeo.Hard Enduro Piatra Neamț 2013

Obiective

Datorita cadrului natural pe care îl oferă orașul Piatra Neamț, H.E.P.N este o competiție „straight from the city”. Concurenții pornesc pe traseu chiar din centrul orașului, pe orice fel de teren, numai pe asfalt nu! Distanțele parcurse pe asfalt fiind foarte scurte. Fiecare zi de concurs are alt traseu, acest lucru presupunând ca rutele să fie gândite în așa maniera încât accesul spectatorilor să fie cât mai ușor, în puncte cât mai spectaculoase, pentru a se bucura de evoluția concurenților pe un anumit segment din drum. Punctul care ofera publicului posibilitatea de a intra în contact direct cu piloții și echipele acestora, este Complexul Ștrand din Piatra Neamț, locație care a devenit cunoscută de la prima ediție a acestui campionat.

Clasament 2013

Clasa Profi – Riderul care s-a impus la cele mai importante evenimente de hard enduro din lume și-a trecut în palmares o primă victorie la Hard Enduro Piatra Neamț. Graham Jarvis a fost liderul, celei de a treia ediții a hard enduroului straight from the city încă de la prolog, și a continuat să stabilească timpul de referință în cele două zile din Munții Tarcăului și la epilogul de pe Muntele Cozla. Britanicul a fost însoțit pe podiumul clasei Profi de cehul Martin Volny și de Gary Daniels, un promițător rider britanic. Top cinciul clasei cu cel mai dificil traseu din concurs a fost completat de slovacul Hanus Rastislav și de românul, în vârstă de doar 17 ani, Zsolt Varga.
Clasa Experți a fost “ părtașa” unui duel extrem de interesant între tata și fiu- familia Cyprian: Zdenek și David, din Cehia. Top cinciul a fost imparțit între Zdenek Cyprian, David Cyprian, Emanuel Rogojan, Norbert Jozsa și Radu Sărdărescu.
Clasa Hobby a fost adjudecată de un tânăr începător în hard-enduro. Este vorba despre riderul Zen World Extreme, Vladimir Dascălu. Top cinciul a fost completat de Florin Ivașc, Attila Ilyes, Mihai Brânduș și Ștefan Popescu.Hard Enduro Piatra Neamț 2013

Marian Săceanu s-a impus la clasa Veterani (rideri cu vârsta de peste 40 de ani) și a fost urmat de Ionuț Ceasar, Laurențiu Dascălu și Abbas Hatami.
La categoria Fete- cum Jane Daniels, câștigătoarea HEPN 2012, a fost nevoită să absenteze, anul acesta, lupta fetelor a fost una 100% autohtonă: Andrea Goga și Iulia Conciu dând tot ce au avut mai bun, în munți. La final, podiumul a aparținut Iuliei, un sportiv polivalent care practică simultan hard enduro și schi alpin unde deține mai multe titluri de campionă. Victoria de la HPEN 2013 vine după ce Iulia a mai urcat pe podium în 2012.

Cătălina Bogdan
Ofițer de relații cu presa
www.zwe.ro