Haos pe bani

iunie 21, 2011 in Special

Mircea Sandu probabil se întreabă: de ce aşa?

Timişoara şi Bistriţa trăiesc din plin drama shakespeariană cu „a fi sau a nu fi”. În Liga 1. Comisiile federale au băgat şi scos cele două echipe din prima ligă la fel cum folosim cartelele de metrou în dispozitivele de citire. Craiova e şi mai rău: a ajuns în „C”. Ca în 1957. Drepturile de televizare ale Ligii 1 sunt „on air”, cum le stă bine, doar că deocamdată nu e înghesuială la cumpărare. Toate astea se petrec într-un haos care pare să nu se mai termine şi care costă bani, foarte mulţi bani. Pe toată lumea!

Majoritatea iubitorilor de fotbal pun ultimele evenimente decizionale din fotbalul românesc pe seama haosului. O fi corect, n-o fi corect dar aceasta este percepţia publică. Un lucru care ar trebui să-i pună pe gânduri de responsabilii din Federaţia Română de Fotbal (FRF). Totul pleacă de la lipsa coerenţei în aplicarea regulilor şi regulamentelor. O comisie stabileşte una pentru ca o alta să vină cu o hotărâre diametral opusă.
Se invocă fel şi fel de chichiţe avocăţeşti, cluburile sunt puse pe drumuri, iar ce e valabil astăzi mâine nu mai are nicio valoare. Aşa s-a ajuns ca Timişoara şi Bistriţa să fie reprogradate şi readuse în Liga 1 de vreo câteva ori. Până la urmă, cu abilitate şi inspiraţie, preşedintele Mircea Sandu a lăsat verdictul iniţial în derulare, adică Poli şi Gloria retrogradează. Un demers care a salvat Federaşia şi fotbalul românesc de la un scandal de proporţii cu FIFA şi UEFA.
Drama cea mare o trăieşte Universitatea Craiova. „Ştiinţa” nu a primit licenţa nici măcar pentru „divizia C”. Federaţia şi Comisia de Licenţiere au adus „Craiova Maxima” în cel mai umilitor loc al istoriei ultimei jumătăţi de veac: retrogradarea în Liga 3. Practic, Craiova s-a întors înapoi în timp. Acum 54 de ani a fost ultima participare a „Ştiinţei” în eşalonul al treilea. Universitatea reuşea atunci, în 1957, să promoveze în Liga a 2-a. Ce-a fost şi ce-a ajuns „Craiova Maxima”!
Despre drepturile tv ale Ligii 1. În ofside?  Mai sunt şase pacheţele mari şi late. Liga vrea 45 de milioane de euro pe trei ani sau măcar 15 milioane pentru primul sezon. De la a vrea până la a încasa rămâne însă cale lungă. Totul se va decide prin negocieri directe, termenul fixat pentru rezolvarea problemei fiind 27 iunie, ora 12:00. O goană după bani contra cronometru marcată de ezitări şi nemulţumiri.
Pare un haos generalizat. Comisii peste comisii se calcă pe picioare anulându-şi reciproc hotărârile, cluburile plătesc bani grei pe recursuri şi sancţiuni anapoda, iar grupările din prima ligă tremură serios de frică să nu rămână fără banii din drepturile de televizare. Ce să mai lungesc vorba: un fel de haos pe bani!