Fotbal și circ

iunie 29, 2011 in Liga 1

Dragomir și Becali - ieri, prieteni, astăzi, dușmani!

Ce a făcut, ce n-a făcut Dumitru Dragomir (foto stânga) dar uite că până la urmă a vândut drepturile de televizare ale meciurilor din Liga 1. Cu un plus de 34.000 de euro față de precedentul contract. Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) va încasa, pe trei ani, suma de 101.184.000 de euro (inclusiv TVA). Din păcate, povestea vânzării acestor drepturi este plină de noroi și ridicol. Jigniri, amenințări, șantaj. Exact „ingredientele” care de ani buni diluează continuu viața fotbalului românesc oferind fanilor tot mai mult circ și din ce în ce mai puține performanțe!

Președintele LPF s-a scos pentru a nu știu câta oară. În ciuda acuzațiilor venite chiar din partea unor foști prieteni de table cum ar fi Gigi Becali. Și bravo lui. Pe seceta asta să reușești semnarea unui contract mai mare cu 34.000 de euro mi se pare o reușită, nu glumă. Cluburile din prima ligă vor primi peste 100 de milioane de euro, în trei ani, ceea ce echivalează cu salvarea, fie și temporară, a bugetelor. Nici măcar valoarea unui eventual comision nu mai interesează grupările din prima divizie din moment ce în conturile lor ajung mai mulți bani.
Nu știu însă cât de căștigat este publicul, marele consumator de fotbal. Au existat nemulțumiri pe tema asta. În sezoanele precedente nu toți suporterii au reușit să urmărească la televizor meciurile dorite. Fie că nu au avut contract la cablu cu operatorul care a câștigat licitația, fie din cauza prețului, fie că pur și simplu că în zona lor nu ajunge televiziunea prin cablu care deține pachetul cu meciurile din Liga 1. E musai ca RCS&RDS, marele câștigător al drepturilor de televizare, să facă un pas înainte pentru a oferi o acoperire națională. Mă gândesc la revânzarea unor meciuri către alte televiziuni, fie la parteneriate media, fie la extinderea rețelei de acoperire. Oamenii vor fotbal!
Nu și circ. Avem acest show dâmbovițean de ani buni și parcă nu se mai termină. Înaintea, în timpul și după terminarea partidelor. Cu ocazia unor evenimente speciale sau a unor decizii importante. Cum a fost asta, cu vînzarea drepturilor tv. Scandalul a izbucnit între președintele LPF, Dumitru Dragomir, și clubul Steaua. Imediat cum s-a terminat Adunare Generală a LPF, din 27 iunie, Dragomir l-a luat în vizor pe Valeriu Argăseală, reprezentantul Stelei. A urmat un dialog care a fost la un pas să degenereze.
Măscăreala a continuat, marți, pe televiziuni. Gigi Becali (foto dreapta), patronul „roș-albaștrilor”, și Dumitru Dragomir au avut un dialog la distanță absolut umilitor pentru condiția celor doi. Jignirile și amenințările, unele îmbrăcând forme de șantaj, au arătat nivelul degradării morale în care se zbate fotbalul de pe la noi. Totul pleacă de la rating. Steaua îl face și pe undeva este îndreptățită să ceară mai mulți bani. Dar nici acest aspect nu reprezintă o scuză pentru maniera de mahala, de maidan în care Becali și Dragomir își reglează conturile.
Cu regret o spun: vom avea în continuare fotbal și circ. Dacă nu se pune piciorul în prag vom ajunge să facem un simplu act de prezență în competițiile internaționale. În clasamentul FIFA, România ocupă locul 53, după naționala Panama. Rușine!