„Guriță”, națională sau… „dinamoviadă”?

noiembrie 15, 2017 in Națională

Selecționerul Cosmin Contra trebuie să evite orice confuzie între trecutul său dinamovist și echipa națională!

Înfrângere la scor de neprezentare cu Olanda. Un 0-3 usturător mai ales după elanul provocat naționalei de egalul din Danemarca (1-1) și succesul cu Turcia (2-0). Atunci am ezitat să comentez ceva despre selecționerul Cosmin Contra. Acum, după ce s-a obișnuit cu funcția, trebuie să știe că face aprecieri subiective în materie de jucători. Cel puțin asta este impresia lăsată fanilor. Vorba lui Gică Popescu, care îi reproșează că i-a convocat pe Băluță și Bancu fără să-i folosească măcar un minut în „dubla” amicală. Eu l-aș adăuga și pe Niță care a bifat doar 19 minute, cu Turcia, deși este cel mai în formă portar. În schimb, Hanca a fost bine-mersi după scandalul de la Bacău. Ce exemplu este ăsta pentru tinerii fotbaliști? Probleme mari pentru „Guriță” care lasă senzația că este la „dinamoviadă” nu la… națională. Dacă nu se corectează la capitolul principii riscă să termine (prea) repede mandatul de selecționer.

Sincer, nu am crezut că Olanda va câștiga atât de clar meciul-test de la București. De asemenea, nu trebuie să fii doctor în fotbal ca să realizezi că victoria cu Turcia a fost mai mult o amăgire decât o certitudine. Degeaba se supără selecționerul Contra că este criticat dar după bătaia încasată de turci de la albanezi, la Ankara, poate măsura dimensiunea corectă a „succesului” de la Cluj.
Gică Popescu are dreptate când a spus ce-a spus după acest 0-3 cu „batavii”: „Sper să nu se supere Cosmin, dar, în seara aceasta, am avut senzația că nu a realizat că e antrenorul echipei naționale. A chemat jucători pe care nu i-a băgat deloc în ambele meciuri. Cred că singurii pe care nu i-a băgat sunt cei doi jucători ai Craiovei, Bancu și Băluță. Dacă tot chemi jucători la echipa națională, atunci trebuie să-i bagi în meciurile amicale. Băluță e unul dintre cei mai în formă jucători din campionat. Cosmin trebuie să realizeze că nu mai este antrenorul lui Dinamo. Este antrenorul echipei naționale”. (http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Echipa+Nationala/Gica+Popescu+a+pus+tunurile+pe+Contra+Am+avut+senzatia+ca+nu+a+r)
Da, fostul căpitan al „tricolorilor” are mare dreptate. De ce au mai fost chemați Băluță și Bancu? Ca să ce? Au lustruit banca de rezerve cu brio. Și-atunci, dacă nu în meciurile amicale când să li se testeze valoarea? Mai bine erau lăsați la Craiova și jucau contra Slaviei Praga. Erau mai câștigați și poate cu ei pe teren nu se termina 0-4. 🙁
Eu aș mai pune în cârca selecționerului Contra două probleme: folosirea de ochii lumii a portarului Niță și titularizarea lui Hanca. Niță este cel mai în formă portar din Liga 1 și nu numai. Merita un meci întreg. Așa s-a ales cu doar 19 minute în fața Turciei, o reprezentativă care tot caută calea redresării. Hanca a comis-o în scandalul de la Bacău. Mai mult sau mai puțin dar ceva a fost acolo. Cu toate astea, „Guriță” l-a pus titular cu Olanda de parcă nu s-ar fi întâmplat ceva. Halal exemplu. Ce să mai înțeleagă tinerii care intră în vizorul naționalei?
Clar, Cosmin Contra trebuie să înceapă reconstrucția naționalei chiar cu el însuși. Să mai umble la câteva din principiile cu care a venit de la Dinamo. Altfel, evenimentele echipei naționale vor semăna din ce în ce mai mult cu „dinamoviadele” de pe vremuri!