Guardiola și Messi, fuziunea din care a explodat „tiki-taka”

aprilie 4, 2012 in Liga Campionilor

Guardiola și Messi, oamenii care au schimbat istoria fotbalului!

Jose „Pep” Guardiola i Sala a fost desemnat cel mai bun antrenor, iar Lionel Messi fotbalistul anului 2011. Un liant suficient de puternic pentru a forma un grup invincibil. Logic, anul trecut Barça a fost și ea cea mai bună echipă din lume. Marți seară, Barcelona lui Guardiola și Messi s-a calificat pentru a cincea oară consecutiv în semifinalele Ligii Campionilor. Starul argentinian a punctat de două ori contra Milanului, Messi devenind cel mai bun marcator din istorie într-un sezon de UEFA Champions League. Și asta datorită magiei numită „tiki-taka”, o țesătură de pase care îi amețește chiar și pe telespectatori. Un fel de perfecțiune deși termenul pare o utopie!

Barcelona este al doilea oraș ca mărime din Spania, după Madrid. Capitala Cataloniei – o comunitate autonomă din nord-estul Spaniei, una dintre cele mai bogate regiuni, Barcelona a transmis și prin sport dorința de independență a catalanilor. Un spirit de luptă care a alimentat mari performanțe. În fotbal, handbal, baschet sau ce sport vreți voi, Barça a avut mereu echipe de top și rezultate.
Fotbalul a recepționat cel mai repede dorința Cataloniei de autonomie. Duelul cu marea rivală Real Madrid explică pe undeva ceea ce v-am spus mai sus. Direct sau indirect, rezultatele Barcelonei au fost mereu comparate cu cele ale Realului. De aici vine combustibilul care alimentează dorința de a fi mereu cea mai bună echipă a lumii.
Până pe data de 8 mai 2008, Realul din Madrid a cam avut supremația. Atunci s-a produs marea schimbare. Președintele Barcelonei, Joan Laporta, a anunțat că Jose Guardiola îl va succeda pe Frank Rijkaard ca antrenor al primei echipe. Surpriză? Și da, și nu! „Pep” a făcut parte din formația de vis a lui Johan Cruyff care a adus prima Cupă a Campionilor Europeni la Barcelona. Laporta a făcut atunci o mutare inspirată, o mutare pentru istoria fotbalului.
Guardiola și-a format toată strategia în jurul unui superjucător: Lionel Messi. În 2000, Messi s-a mutat cu toată familia în Europa, plecând de la Newell’s Old Boys (Argentina) deoarece Barcelona s-a oferit să plătească tratamentul pentru deficiența hormonului de creștere (acum „Leo” are 1,69 m înălțime). Cu Guardiola antrenor, Messi a avut un rol decisiv în câștigarea trofeelor obținute de catalani: Liga Campionilor, campionat și Cupa Spaniei. În 2009, 2010 și 2011, Messi a primit „Balonul de Aur” pentru cel mai bun fotbalist al anului egalând performanța lui Michel Platini, singurul jucător din istorie care reușise să câștige până în acel moment trei baloane de aur consecutiv.
În jurul lui „Leo” Messi, Guardiola i-a plasat pe Xavi și Iniesta, doi pasatori din naștere. Așa s-a format nucleul pentru fuziunea din care a explodat „tiki-taka”. Din dorința de a menține viu spiritul competitiv al lotului, „Pep” i-a adus alături de numele mari pe Cuenca, Tello, Sergi Roberto și Dos Santos, iar Muniesa, Montoya și Bartra ciocănesc puternic la ușa vestiarului.
Barcelona este un fel de sistem solar în care planetele se învârt în jurul lui Guardiola și Messi. De aici pleacă totul. De la ei sare scânteia care mistuiește nume mari precum AC Milan. Marți seară, Barça a răpus „diavolul milanez” cu un spectaculos 3-1 și este în semifinalele UCL.
Oare cine mai poate opri Barcelona ca să dea în finală peste eterna rivală, Real Madrid?