Gigi Becali își recapătă „Valiza” cu… dobândă!

aprilie 17, 2012 in Special

Gigi Becali i-a mulțumit lui Hristos pentru verdictul în cazul „Valiza”. Adevărul e că i-a cam trecut glonțul pe lângă ureche!

După trei ani de așteptare și peste 30 de termene în dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, în sfârșit, în cazul „Valiza”: tentativa de premiere a jucătorilor Universității Cluj nu reprezintă un act de corupție. În urma acestei decizii, Gigi Becali scăpă de pușcărie, iar Steaua de retrogradare. Becali își va primi cele 1,7 milioane de euro depuse într-un cont al BCR, cu dobânda aferentă. Un moment crucial pentru fotbalul românesc. De acum încolo orice este posibil. Chiar orice!

Votul celor trei magistrați a fost similar unui scor des întâlnit în fotbal: 2-1 pentru achitarea lui Gigi Becali. Patronul Stelei va primi înapoi cele 1,7 milioane de euro, bani reținuți de procurori în urma acțiunii de flagrant inițiată la Cluj, înaintea meciului „U” – CFR (0-1), la finalul sezonului 2007 – 2008.
„Valiza” cu 1,7 milioane de euro a ajuns la Cluj pentru ca „U” să joace corect meciul cu CFR. Banii erau destinați jucătorilor de la Universitatea, în cazul în care ar fi câștigat derby-ul cu CFR, iar Steaua ar fi câștigat titlul de campioană. Un subiect care a stârnit ample discuții, și pro și contra, plus un proces prea lung în raport cu importanța cazului.
Un caz cu lumini și umbre. A premia o echipă ca să joace corect, ca să nu se vândă adversarului, este o chestiune parțial ok din punct de vedere moral. Dar nu de generalizat. Regulamentele fotbalului românesc interzic așa ceva dar cât timp instanța nu condamnă astfel de practici nu se pot acorda sancțiuni sportive. Dacă magistrații îl găseau vinovat pe Gigi Becali acesta risca să ajungă în închisoare, banii confiscați de stat, iar Steaua retrogradată. Probabil în Liga 3!
Procurorii au anunțat că vor face recurs însă mi-e greu să cred că se mai poate schimba ceva. Totuși, readuc în discuție o temă care a circulat în mass-media odată cu cazul „Valiza”. La data de 6 martie 2012 postam pe blogul www.suporterdeserviciu.ro un editorial cu titlul „Vântul schimbării!” în care am comentat: „…Mă miră însă că în cazul «Valiza» nu s-a cercetat mai atent situația fundașului brazilian Bilica. Acesta a fost acuzat de conducătorii lui „U” Cluj că a «trântit» meciul cu CFR Cluj. «Înainte de partidă, jucători de la adversari mi-au propus bani ca s-o las mai moale», a recunoscut Bilica. Omul a plecat de la „U” și cu asta basta!”. Poate era bine să se cerceteze și ce a spus Bilica!
Gigi Becali nu avea cum să fie condamnat pentru că i-a premiat pe jucătorii lui „U” ca să joace corect. Suna aiurea și cam imoral. Decizia instanței deschide însă cutia Pandorei. Există un risc real ca în perioada următoare să asistăm la o multiplicare a cazului „Valiza”. Tentația e mare, interesele și mai mari. Atunci să vedem ce va fi pentru că instanța, iată, nu pedepsește astfel de practici!