Fotbal și golănie

aprilie 13, 2012 in Stranieri

Culmea tupeului: asistentul Vidan vrea meci de retragere! La ce dosar are mai repede o poreclă: „Vidan Scandal”!

Dacă am vorbi doar despre fotbal aș spune că finala Cupei României este una dorită de fani. Un Rapid – Dinamo de zile mari. „Giuleștenii” au ajuns aici după un retur de senzație cu FC Vaslui, un joc cum de mult n-am mai văzut pe la noi. Dinamo a pierdut la Mediaș cu un alt antrenor pe bancă, italianul Dario Bonetti, dar s-a calificat cu noroc. „Câinii” nu dau semne că au ieșit din criză și asta ar trebui să le dea de gândit celor care l-au mazilit pe Liviu Ciobotariu.
Dacă am vorbi despre golănie nu pot să trec cu vederea tupeul unui asistent retras, de curând, din fotbal: Adrian Vidan. După ce a făcut praf meciul FC Brașov – Concordia Chiajna (2-3), după ce dea lungul carierei a adunat cu indiferență multe suspendări completate cu scandalurile de rigoare, omul mai vrea și un meci de retragere. Culmea nesimțirii!

Rapid – Dinamo este marea finală! Pe 23 mai, la numai două săptămâni după finala Ligii Europa, cele două echipe vor lupta pe „Național Arena” pentru câștigarea Cupei României. Cei de la Federație, și nu numai, își freacă mâinile de bucurie. Un derby care va aduce în tribune 55,000 de spectatori și încasări pe măsura anvergurii evenimentului. Inclusiv pe zona de mass-media și publicitate.
Dinamo ajunge în finala Cupei pentru a doua oară consecutiv. „Câinii” vor trofeul după opt ani de așteptare, iar „alb-vișiniii” vor și ei ceva după cinci ani de secetă. O garanție pentru spectacol ar fi și zestrea celor două protagoniste: Dinamo are în vitrină 12 Cupe, iar Rapidul, 13!
Și chiar au meritat să ajungă aici. Rapid a avut o „dublă” de foc cu Vaslui câștigată datorită experienței în meciurile cu miză mare, decisive. Dinamo s-a chinuit și a suferit cu Gaz Metan. Naivitatea ardelenilor a anulat o surpriză de proporții. La București, Gazul a avut un om în plus din minutul 39, iar la Mediaș a ratat un penalty plus alte ocazii clare. Suficent pentru a decide cine va juca cu trofeul pe masă!
Uneori, plăcerea de a scrie depsre sport pălește în fața unor subiecte care stârnesc mai degrabă disprețul. Dar nu pot trece peste ele. Cum se întâmplă în cazul asistentului Adrian Vidan. Nu l-am cunoscut personal ci doar l-am văzut cum arbitrează. Am mai citit, la fel ca și voi, despre scandalurile în care a fost implicat. Omul a fost alergat pe teren, înjurat de suporterii și patronii cluburilor pe care le-a dezavantajat, suspendat de nu știu câte ori etc.
După prăpădul de la Brașov – Chiajna (2-3), asistentul Vidan arată smerenie în Săptămâna Mare. Așa e bine pentru un bun creștin dar la ce a făcut nu e deloc suficient. „Am fost chemat la Comisie să dau explicații. Mi s-au părut că toți membrii se uită la mine ca la un hoț, mă așteptam și eu la puțină compasiune”, a declarat Vidan la „Dolce Sport”. Ce compasiune să mai existe dacă te uiți în acest dosar? Oare domnul Vidan nu realizează cât este de penibil?
Probabil că nu din moment ce are tupeul să ceară și un meci de retragere. „Am făcut o cerere să am un ultim meci, de retragere, poate unul mai puțin important. Dacă nu mi se aprobă, asta e!”, a explicat Vidan la „Dolce Sport”. Ce șansă? Poate o mai avea „datorii” neachitate? Atunci să-i dea finala Cupei. Măcar se scoate! 🙂
Un meci de retragere pentru arbitrul Adrian Vidan ar fi cea mai mare greșeală comisă de Ion Crăciunescu de când s-a întors la șefia CCA. Am mai spus-o și o repet: singura șansă de redresare a arbitrajului românesc este toleranța zero față de arbitri care viciază rezultatele finale ale meciurilor. Gen Vidan!