Sfintele Sărbători de Paște !!!

aprilie 12, 2012 in Sărbători

Hristos a Înviat !!!

Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină a anului, pentru prima dată fiind sărbătorit în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Sărbătoarea Paștelui poate fi asociată cu primăvara. Retrezirea naturii la viață simbolizează noua viață pe care creștinii au câștigat-o prin crucificarea și Învierea lui Iisus Hristos. Să mergem diseară la biserică, să participăm la slujba de Înviere care ne dă lumină și speranță. Și apoi să spunem cu încredere: „Hristos a Înviat!”.

Paștele creștin este similar cu două tradiții antice: una evreiască și alta păgână. Ambele tradiții sărbătoresc Învierea, trezirea la viață. Paștele creștin derivă din Paștele evreiesc, numit „Pesach”, cuvântul de origine al cuvântului Paști.
Pentru prima dată, Paștele a fost sărbătorit în jurul anului 1400 înainte de Hristos. În această dată, evreii au părăsit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu. Scriptura în cartea „Exod” („Ieșirea”) din Vechiul Testament ne oferă instrucțiunile date de Dumnezeu pentru sărbătorirea Paștilor în timpul lui Moise. Evreii din antichitate își aminteau de faptul că Dumnezeu i-a salvat din robia în care se aflau în Egipt.
Cu ocazia ieșirii din Egipt, când au sărbătorit pentru prima dată Paștele, toți evreii trebuiau să ia un miel și să îl sacrifice. Apoi, cu sângele mielului erau unse ramele de lemn ale ușilor de la casele în care locuiau aceștia. În noaptea aceea, îngerul morții trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt și a omorât toți fiii întâi născuți ai egiptenilor în casele care nu aveau pe ușă sângele mielului. În casele israeliților nu a murit nimeni, pentru că aceștia ascultaseră porunca lui Dumnezeu și au pus sângele mielului pe ușile lor. Sângele mielului oferea o garanție, un semn vizibil prin care credincioșii dădeau de înțeles că au luat în serios avertismentul lui Dumnezeu.
„Hristos a Înviat!” este salutul creștinilor, folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa. Răspunsul la „Hristos a Înviat!” este „Adevărat a Înviat!”, iar de la Înălțare până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!”, „Adevărat S-a Înălțat!”.