Unde sunt fanii?

aprilie 11, 2012 in Liga 1

Suporterii, din ce în ce mai puțini pe stadioane. Oamenii s-au săturat să plătească bani pentru... nimic!

Liga 1 a ajuns să adune în tribune mai puțini spectatori decât „Național Arena” la un meci cu miză mare. Deși etapa a 25-a a fost una cu multe goluri, în tribune au venit puțini spectatori. Aproximativ 31.600. O cifră penibilă pentru un campionat cu opt meciuri de etapă. O prezență umilitoare generată de lehamitea oamenilor față de cei care conduc, la vârf, fotbalul românesc. Lumea s-a săturat de aranjamente, de arbitraje „la comandă”, de jigniri, de acuzații cu iz penal, de impotența instituțiilor statului de a dovedi și condamna blaturile, de aceleași fețe care conduc de ani și ani un fotbal intrat deja în comă. Poate mai sunt și alte motive dar cele enumerate îi determină pe suporteri să aleagă plasma în locul dreptunghiului verde!

Nu cred că exagerez atunci când afirm că fotbalul nostru a intrat în comă. Dovada o reprezintă rezultatele slabe înregistrate în competițiile intercluburi dar mai ales de echipa națională. În anii ’90, atunci când „tricolorii” au uluit mapanondul cu rezultate de excepție, Mircea Sandu a preferat o strategie de… inerție. A lăsat ca totul să vină de la sine. Hagi și colegii săi au ținut steagul sus cât au putut însă în urma lor, pe banii câștigați din prezența la Mondiale sau Europene, nu s-a construit nimic.
Atunci era momentul să se investească în centrele de copii și juniori. Emulația era uriașă. Copiii aveau idoli adevărați în Hagi, Gică Popescu, Dorinel Munteanu, Dan Petrescu, Belodedici sau Ilie Dumitrescu. Nu s-a făcut nimic. O indiferență greu de explicat deși, la vremea respectivă, milioane de dolari au intrat în conturile Federației. Și s-au cheltuit însă pe cu totul alte proiecte decât consolidarea și mărirea bazei de selecție.
Această lejeritate și indiferență cronică s-a transmis și cluburilor, Ligii. Nimănui nu i-a mai păsat de viitor ci doar de acel prezent. S-a vândut pe rupte cam tot ce se putea vinde. În loc să se bage bani în infrastructură, să se dezvolte baza materială pentru ca apoi tot acolo să crească fotbaliști de valoare, managerii și patronii au preferat importurile pe bani puțini. Așa au ajuns în Liga 1 și ligile inferioare o groază de jucători umflați de impresari printr-o prezență agresivă și obositoate în mass-media. Pe teren mulți dintre ei nu au confirmat.
Logic, graficul rezultatelor a urmat o pantă descrescătoare. Pe toate planurile. Numărul fotbaliștilor tineri, de valoare, a coborât spre cote alarmante. Antrenorii de meserie știu bine că nu mai vine nimic din urmă. Știe și Federația, știe și Liga. Astfel calitatea competițiilor interne s-a diluat serios, în frunte cu Liga 1. Plus jocurile de culise, plus interesele meschine ale unor personaje care s-au îmbogățit din fotbal, plus blaturi și alte mizerii care n-au nimic în comun cu fotbalul, cu sportul în general.
Așa am ajuns să numărăm cu degetul spectatorii prezenți în tribunele stadioanelor din Liga 1. E nevoie urgent de o schimbare radicală. De atitudine, de proiect. Prima condiție o generează pe a doua. Fotbalul românesc are nevoie de aer proaspăt. Acolo sus, la Federație și la Ligă! Doar așa putem readuce fanii pe stadioane!