Despre arbitrajul de-a… Buși(lea)

aprilie 10, 2012 in CCA

Asistentul Vidan a comis-o grav în Brașov - Chiajna (2-3). La câte sancțiuni a primit în carieră, cum de mai e în arbitraj?

Ne-am obișnuit cu greșelile mari de arbitraj în meciurile cu implicații directe în lupta pentru titlu. E doar o senzație. Erorile „fluierașilor” continuă să influențeze ierarhia sportivă din Liga 1. Și nu numai. În partida Brașov-Chiajna (2-3), brigaba condusă de „centralul” Cătălin Buși a făcut praf meciul și, mai grav, scorul. Buși a anulat un gol clar marcat de gazde la scorul de 0-1, iar asistentul Adrian Vidan, „celebrul” Vidan, nu a semnalizat offside la golul de 0-2 înscris de Rocha (min. 53). Ce s-a întâmplat la Brașov este strigător la cer. Nu am nimic cu Chiajna, o echipă mică dar cu suflet mare, însă victoria în fața „stegarilor” a fost decisă de o brigadă care a arbitrat cam de-a… Buși(lea)!

Mărturisesc că nu știu prea multe despre acest Cătălin Buși. Poate nici nu contează asta în evaluarea unui arbitru. Ce a văzut însă o țară întreagă este „execuția în direct” de la Brașov. „Centralul” Buși și asistentul Adrian Vidan au avut o prestație penibilă, cu decizii eronate în faze simple de joc.
Prima mostră de cum nu trebuie să arbitrezi a oferit-o Cătălin Buși. Cu complicitatea lui Vidan. Acesta a anulat complet aiurea golul lui Buga din minutul 24. Buşi, la semnalizarea greșită a tușierului Vidan, a decis că în momentul pasei balonul a depăşit linia porţii. Reluările au demonstrat că golul a fost perfect valabil. Buși poate invoca semnalizarea lui Vidan însă era suficient de bine plasat ca să ia o decizie corectă.
Vidan a mai comis-o încă o dată. Singur. În minutul 53, Rocha a punctat pentru 0-2 dintr-o poziție de offside ca la manual. Cum o fi trecut testele teoretice acest controversat Vidan? „A fost intenţie, viciere de rezultat, nu greşeală! Asistentul merită să fie scos din arbitraj. N-am văzut de când sunt în fotbal aşa ceva! Eu pot să cred ce vreau. Am dreptul să cred că Vidan era băgat şi la pariuri! În loc să fie 3-2 sau 4-2, am pierdut, 2-3! Ar trebui să fie cercetaţi arbitrii care fac lucruri din astea!”, a declarat Ioan Neculaie, patronul Brașovului, la Dolce Sport. Fără comentarii!
Dacă dosarul lui Buși e mai subțirel la capitolul greșeli, „celebrul” Vidan e cunoscut în toată țara. Câteva episoade din cariera sa sunt grăitoare. Când a antrenat la Cluj, Sorin Cârțu și-a ieșit din minți la finalul meciului dintre CFR și Gloria Bistrița și l-a fugărit pe teren pe Vidan, care l-a sfătuit pe „centralul” Cristian Balaj să dea 11 metri la un fault comis de Tony în minutul 71.
Nu întâmplător Vasile Avram, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, l-a scos de pe lista FIFA după 12 ani de prezență!  Un alt episod jenant pentru Vidan a fost pe 30 aprilie 2009. Acesta, alături de arbitrul Ionică Serea, au fost opriţi de la delegări în urma greşelilor comise la partida CFR Cluj – FC Vaslui, scor 2-0, din semifinalele Cupei României. Și astfel de exemple mai sunt.
În concluzie, greșelile flagrante de arbitraj continuă să facă jocurile în Liga 1. Doar sancțiunile radicale, permise de regulamentul CCA, mai pot schimba ceva în bine. În acest moment altă cale nu există. Astfel de „asistenți” ca Vidan sau „centrali” ca Buși nu au ce căuta pe terenul de fotbal!