De la improvizație la circ!

aprilie 19, 2012 in CCA

Ion Crăciunescu, șeful CCA, consideră aducerea arbitrilor străini „o înfrângere a regulamentului FIFA”. Va demisiona?

Șapte partide din Liga 1 vor fi conduse de arbitri străini. De ce nu toate? Măcar știam una și bună însă așa a vrut Comitetul Executiv al Federației la propunerea Ligii Profesioniste. Un tratament superficial pentru un fotbal bolnav. Un fotbal corupt, fără prezent dar mai ales fără viitor. Pentru ce este nevoie de arbitri străini? Poate așa vor scăpa și „fluierașii” noștri de măscăreala la care sunt supuși, în fiecare etapă, de către patronii cu aere de Europa. Șmecheri de conjunctură care nu vor să priceapă că până la greșeala unui arbitru, voită sau nu, echipa lor trebuie să joace fotbal. Probabil că vor dispărea suspiciunile de etapă dar improvozația cu arbitri străini nu va aduce calitate și nici performanță. Doar circ!

Bieții de ei! Patronii cluburilor cu pretenții își bagă nasul peste tot. Unii se cred mari antrenori și schimbă tehnicienii când li se pune pata. Alții se cred mafioți de profesie și fac trafic de influență cu mai marii fotbalului românesc. Toți, dar toți, cred în puterea banului mai mult decât în spiritul de competiție. O mentalitate care a distrus ierarhii, jucători, antrenori, manageri, ba chiar și confrați de breaslă.
Mirajul milioanelor din Liga Campionilor le-a întunecat de mult mințile. Ideea de echipă, de fotbal, de clasament a pălit în fața intereselor financiare. Băieții au preferat să facă slalom printre etape. Și ca să nu li se lungească gâtul tot privind din fotoliu la meciurile din UEFA Champions League și la cecurile grase plătite de forul european, „băieții deștepți” din fotbal au pus-o de un pariu prin Asia sau ceva mai aproape. Poate pe la Viena. Ei mereu se vaită că au nevoie de bani, că nu câștigă din fotbal. Că doar au de plătit o groază de dandanale! 🙂
Și uite așa au ajuns să nu se mai sufere unul pe altul. Colac peste pupăză, arbitrajele proaste generate de incompetență și corupție i-au transformat pe șmecherii din fotbal într-un fel de „mafioți”. Relațiile încâlcite dintre ei i-au făcut să devină dependenți unii de alții, iar în același timp dușmani de moarte. Cel puțin declarativ, pe sticlă, că doar la televizor se bălăcăresc de dimineața până noaptea târziu.
Pentru că este greu de ajuns la masa bogaților s-a aruncat toată vina pe arbitri. „Fluierașii” noștri au destule bube pe conștiință dar nu sunt ei singurii vinovați că nu mai avem fotbal. Patronii de la CFR, Dinamo, Rapid, Steaua și Vaslui își dau în cap unii la alții, se acuză reciproc, pun tunurile pe Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) dar tac mâlc atunci când se face o analiză serioasă a jocului prestat de echipele lor. Un joc mediocru, fără vlagă, în dorul lelii și uneori resuscitat cu ajutorul adversarilor.
Și uite cum (re)vin din nou arbitri străini în Liga lu’ Mitică. Un moment jenant, umilitor și devastator pentru un fotbal care căuta cu timiditate identitatea pierdută în ultimii ani. Doar anumite echipe vor avea acest privilegiu: Steaua, Dinamo, Rapid și Vaslui. Întâmplător sau nu, cluburi cu bani, cu patroni care învârt foarte mulți bani. Alții, cum este CFR, preferă alte „căi de acțiune” la fel de înjositoare.
Un lucru este câștigat: dispariția suspiciunii în privința corectitudinii brigăzii de arbitri. Dar vă zic eu că și așa vor apărea speculații. Se va pierde însă ultima brună de credibilitate de care se bucurau cei câțiva arbitri români capabili să se comporte onorabil pe terenul de joc. Tudor, Balaj și alți câțiva ca ei vor trebui să înghită în sec până când arbitrajul românesc va recâștiga încrederea publicului.
Până atunci, „fluierașii” de afară vor face legea la meciurile tari din Liga 1. Cu siguranță vor arunca la gunoi neîncrederea fanilor în omul cu fluier dar nu vor schimba stilul de joc al pretendentelor la titlu. Calitatea partidelor va stagna, la fel și performanța. Aceasta din urmă se măsoară la toamnă, în cupele europene. Acolo unde, în ultimele sezoane, echipele românești au cam fost ciuca bătăilor!