Cu casa închisă! Ce frumos!

aprilie 20, 2012 in Special

 

Fanii vin la stadion doar dacă știu că vor avea parte de spectacol! Altfel preferă... televizorul!

Există momente în care fotbalul este o plăcere. Un stadion plin, indiferent de numele celor două echipe, care freamătă, care vibrează la fiecare pasă sau șut la poartă reprezintă motivația supremă pentru orice jucător. Dincolo de contracte, bani sau interese fel de fel sunt suporterii. Mulți dintre ei nu o duc așa de bine dar nu ezită să bage mâna în buzunar ca să-și cumpere tichetul de acces. Plătesc pentru a vedea spectacol sau dacă nu măcar un joc cinstit. Fanii simt cel mai bine atunci când fotbalul este respectat și vin cu miile pe stadioane. Un gest simplu dar suficient de puternic pentru a ne arăta că fotbalul românesc va fi curat abia atunci când mai toate meciurile se vor juca cu casa închisă!

Fotbalul românesc are nevoie de spectatori. Nu doar la meciurile din cupele europene. Tot timpul. Frenezia tribunelor stimulează spectacolul și ascute spiritul de competiție. Spectatorii simt cel mai bine când un joc e nașpa, când există ceva necurat. Mulți dintre ei s-au săturat să tot fluiere și să huiduie degeaba. Preferă să rămână acasă, în fața televizoarelor.
Păcat că șefii fotbalului românesc nu au înțeles acest gen de mesaj. Corupția din fotbal, arbitrajele mizerabile, meciurile trântite pentru pariuri sau valize cu bani au îndepărtat spectatorii din jurul dreptunghiului verde. Un proces lent care a început odată cu retragerea „Generației de Aur”. Suporterii au pierdut atunci orice speranță de schimbare în bine.
Măcar în ceasul al 25-lea ar fi bine ca Federația și Liga să încerce schimbarea acestei imagini. Încă nu este târziu. Dar asta se poate face doar cu oameni noi. Cu foști fotbaliști respectați de tribune, cu foști jucători a căror carieră a însemnat performanță la cel mai înalt nivel. Ei știu cel mai bine ce înseamnă fenomenul fotbal. Restul, cu manageriatul, se învață din mers.
Meciurile corecte sunt prima țintă. Nu putem avea o schimbare majoră de atitudine în fotbalul nostru dacă nu se elimină „jocurile strategice”. Când fanii știu că un meci gen Steaua-Vaslui nu prea are cum să fie dubios atunci iau cu asalt casele de bilete. Nu întâmplător Steaua a vândut până în această dimineață aproximativ 17.000 de bilete. Și exemplele pot continua la mai toate echipele.
Un meci de fotbal este frumos atunci când se joacă pe bune. Fără pungi de plastic sau valize cu bani. Și fără ponturi pentru pariuri. Dacă vor dispărea aceste mizerii, măcar parțial, atunci vom avea parte și de un arbitraj corect, departe de păcate!