Gânduri de… primăvară

septembrie 1, 2012 in Internaţional

 

CFR şi Steaua pot mulţumi Divinităţii. La tragerea la sorţi au avut noroc. Acum depinde doar de ele!

Şi CFR şi Steaua au motive serioase de a visa la primăvara europeană. Nu spun vorbe în vânt. Pentru locul 2, clujenii pot lua faţa lui Braga şi Galata. Ba chiar pot „păcăli” cu un punctuleţ şi Manchester-ul lui Sir Alex Ferguson, o echipă care nu se simte prea bine când e vorba să joace în faza grupelor. Nici Steaua nu se poate văita de sorţi. VfB Stuttgart reprezintă Bundesliga însă cu „şvabii” este o pâine de mâncat. La fel cu Molde dar şi cu Copenhaga. Ăştia alergă de rup şi au un angajament total pentru fiecare minge. Aici vor fi problemele cele mai mari. În rest, la tehnică şi inventivitate „Steluţa lui Reghe” este superioară. Sincer, ne facem socoteli pentru puncte şi calificare. Măcar în gând că e gratis! 🙂

Ce n-au reuşit Rapid, FC Vaslui şi Dinamo vor încerca să repare CFR şi Steaua. Mă refer la zestrea de puncte pe care România o are la UEFA. Aici, în clasamentul coeficienţilor, se decide dacă vom rămâne vizibili în competiţiile europene sau trecem în anonimat. Ca să fim acolo, la vedere, este nevoie de cât mai multe echipe dar în special de dreptul de a intra direct cu campioana în grupele UEFA Champions League.
Un drept care se câştigă greu oricât de generos ar vrea să fie şeful UEFA, Michel Platini. A mai schimbat el câte ceva ici-colo însă privilegiul de a sta la masă cu bogaţii îl obţi doar dacă joci fotbal. Nu ca pe o obligaţie că altfel se alege praful. Să pui osul, să existe un club organizat ca la carte, să faci transferuri cu cap şi, cel mai important, să ajungi în Liga Campionilor dintr-un campionat corect.
Nu ştiu dacă vreun club din România îndeplineşte toate aceste criterii. CFR se apropie de ele, iar Steaua a străbătut cam trei sferturi din drum chiar dacă în ultimii ani a dus greul pe plan extern. Mai e mult până departe. Între timp ne-am mai cârpit cu câte o calificare firavă în grupe. Vin bănuţi frumoşi şi ceva experienţă. Rămân însă numeroase probleme de rezolvat care au legatură cu viitorul. La copii şi juniori, în infrastructură, în relaţia cu fanii.
CFR are şanse mari să iasă din grupa H a Ligii Campionilor acolo unde sorţii au mai aruncat pe Manchester United, Braga şi Galatasaray Istanbul. În grupa E, din Europa League, Steaua a evitat nume mari ca Inter Milano, PSV Eindhoven, Sporting Lisabona sau Olympique Marseille. „Roş-albaştrii” au dat peste Stuttgart, Molde şi FC Copenhaga. Şi pot face socoteli fel de fel că au de unde aduna puncte.
Să sperăm că la primăvară ne vom bucura pentru calificare. Dacă ajung acolo şi dacă vor aduna împreună minimum cinci victorii, CFR şi Steaua vor reda României dreptul a a trimite campioana acolo sus unde se avântă vulturii. În grupele Ligii Campionilor!