Fotbalul, sub legea bunului plac!

august 3, 2013 in Liga 1

Fotbalul românesc a ajuns la granița suportabilității. Fără reforme imediate, de structură, îl paște... „moartea subită”!

Fotbalul românesc a ajuns la granița suportabilității. Fără reforme imediate, de structură, îl paște… „moartea subită”!

Cred că titlul acestui text este cea mai bună definiție pentru ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. Cluburi de tradiție au ajuns în ligile inferioare, suporterii nu mai au încredere în ierarhiile interne, arbitrajele dubioase își pun amprenta la împărțirea trofeelor sau a locurilor retrogradabile. De ce s-a ajuns aici? Vina este împărțită. Ba din cauza unor manageri, ba din cauza Federației și Ligii, ba din cauza celor care continuă să delege la jocuri arbitri care greșesc constant. O lege a bunului plac întâlnită în orice zonă care ține de fotbalul profesionist. O atitudine în care interesele personale sau de grup nu țin cont de regulamente, reguli sau legi. O stare care alterează, pe zi ce trece, noțiunile de profesionism sau profesionalism. Clar, fotbalul românesc trăiește sub zodia bunului plac. Dacă nu se schimbă ceva finalul va fi ceva de genul… „moarte subită”. Ca-n regulamente, nu? 🙂

Mă uit peste lista echipelor din Liga 2. Rapid, Universitatea Craiova, Sportul Studențesc, FC Argeș, UTA, CSM Rm. Vâlcea, FC Bihor, Farul Constanța etc. Lista poate continua. Unele dintre aceste grupări au ajuns aici din cauza unui management greșit. Altele au intrat în vizorul grupurilor de interese care lucrează în fotbalul românesc. O altă parte au fost rejectate de un sistem pentru care contează mai mult rezultatul negocierilor din culise decât cel înregistrat pe teren.
Drama Rapidului este ultima nenorocire de acest gen. Un club cu istorie și tradiție a ajuns să fie bătaia de joc a Federației și Ligii. Ba în Liga 1, ba în Liga 2. Nu vreau să fiu în pielea noilor investitori, domnii Cristescu și Zamfir, care au preluat echipa într-un proiect și s-au trezit cu ea într-altul. „Realul din Giulești” a ajuns în eșalonul secund, iar Concordia Chiajna, o echipă retrogradată, va lupta cu morile de vânt din Liga 1. Halal campionat!
Această stare de fapt este generată de legea bunului plac. De ani și ani regulamentele sunt întoarse pe dos până când se găsește „portița” ocolitoare. Ce scrie la carte valorează cât o ceapă degerată. De asta se inventează baraje, clauze fel de fel sau impuneri care mai de care. Cine vine cu regulamentul în mână moare cu el de gât. Puterea comisiilor și a intereselor din spatele lor este atât de mare încât emoțiile așteptării verdictului n-au nimic în comun cu spiritul legii ci doar cu felul în care este interpretată aceasta.
Așa nu se mai poate continua. Dacă nu se pune piciorul în prag, acum, ne vom trezi cu un fotbal din ce în ce mai slab și, mai grav, incapabil să se reformeze.