Fotbalul și „petrodolarii”

martie 10, 2014 in Special

Fotbalul românesc are nevoie de bani, de investiții serioase pe teremen lung. Șeicii și „petrodolarii” lor sunt supapa financiară dar în niciun caz garanția de relansare spre marea performanță!

Fotbalul românesc are nevoie de bani. Șeicii și „petrodolarii” lor sunt supapa financiară dar în niciun caz garanția de relansare spre marea performanță!

Nu mai sunt bani de băgat în fotbal. Cel puțin asta este concluzia după ce arunci o privire spre cluburile care activează pe prima scenă. Că mai jos este jale. Doar Steaua face excepție pentru că are mulți fani care vin la meciuri și adună euroi din prezențele europene. În rest totul este de vânzare. Dinamo și CFR Cluj au stârnit interesul șeicilor arabi. Ionuț Negoiță, patronul dinamoviștilor, a confirmat negocierile. Șeicii pot deschide supapa „petrodolarilor” așa cum au făcut-o și în alte campionate tari ale Europei. În România mai sunt brand-uri care așteptă astfel de oportunități. Rapid? De ce nu? Fotbalul nu poate trăi fără bani. Orice investiție serioasă este un pas înainte. Din păcate, de la vorbă până la faptă este drum lung. Să vedem actele și apoi comentăm. Nu? 🙂

Ori de câte ori vine vorba despre criza financiară care macină cluburile de fotbal ne întrebăm de ce nu vin șeicii din Golf să investească și la noi? România este o oportunitate. Suporterii încă mai iubesc fotbalul dar lipsa unor arene de top și a investițiilor serioase în jucători îi țin pe mulți departe de fenomen.
Excepție face Steaua. An de an în cupele europene, prin grupe și are stadioane pline la derby-uri. E pe profit. Dar și Steaua are nevoie și vrea mai mult. Un stadion de cinci stele în Ghencea și jucători de top care să poată lupta pentru accesul în primăvara europeană a Ligii Campionilor.
Adversarele Stelei se mișcă mai repede. Cel puțin la nivel declarativ. Dinamo se află în negocieri cu șeicii din Golf pentru vânzarea unui pachet de acțiuni. Mare, mic? Încă nu știm dar este vorba de bani, nu glumă. Un demers care poate accelera formarea unei echipe tari care să oprească supremația Stelei. Dar mai e mult până… departe! 🙂
CFR-ul este un alt club gata de vânzare. A spus-o chiar patronul Arpad Paszkany. Echipa nu mai are performanțele de acum câțiva ani, iar „combinațiile” din transferuri nu mai aduc sumele de altădată. Doar cheltuielile au rămas aceleași, ba poate chiar au crescut.
În afară de Dinamo și CFR Cluj, Rapidul este un alt brand care poate stârni interesul șeicilor cu bani. Chiar mai mare decât în cazul celor două grupări aflate deja în discuții. Cu un stadion nou și o echipă de Europa, Rapid poate deveni peste noapte o mină de aur.
Un lucru e clar: fotbalul românesc începe să simtă mirosul „petrodolarilor”. Dar până la investiții concrete, serioase, e cale lungă. Deocamdată, doar vorbe!