Fotbalul săracilor?!

noiembrie 4, 2014 in Special

De parcă nu avea atâtea belele pe cap, fotbalul românesc pare să intre într-o criză de proporții:  lipsa banilor. Urmează falimentul?

De parcă nu avea atâtea belele pe cap, fotbalul românesc pare să intre într-o criză de proporții: lipsa banilor. Urmează falimentul?

Cu excepția Stelei mai toate echipele care vor titlul, și nu numai, au probleme financiare. Nu mai vorbesc despre zona retrogradării sau ligile inferioare. Adevărul e că nu mai sunt banii de acum câțiva ani, iar cine îi are nu îi mai bagă în fotbal de teamă ca nu cumva să se trezească peste noapte cu un dosar pe cap. Problema este una gravă care poate afecta viitorul fotbalului românesc. Dacă jucătorii echipelor importante intră pe teren din inerție și cu burta goală ce să le mai cerem calitate în joc? Ceva trebuie făcut. În primul rând un mediu fiscal care să stimuleze sportul și performanța. A plăti fel și fel de taxe nu e ceva rău dar cuantumul lor, în sport, trebuie să fie mai mic. Jucătorii sunt oameni, nu o marfă căreia să i se aplice taxă pe valoare adăugată! 

Fotbalul, sportul românesc în general au o mare problemă: finanțarea. Unii se mai descurcă dar în cele mai multe cazuri e jale mare. Nu mai sunt bani, iar performanță fără bani nu se poate. 🙁
Ultimele evenimente cu zornăit de cătușe i-au cam speriat pe investitori. Cei care se află deja în fenomen ar vrea să se retragă pentru că nu mai fac față cu banii. Alții, cum e patronul Astrei, Ioan Niculae, amenință că pleacă, iar cei care dădeau târcoale fotbalului preferă să rămână în umbră. Despre asta se vorbește prin târg și nu cred că iese fum fără o sămânță de adevăr.
E nevoie de o schimbare care poate veni foarte repede. De natură fiscală. Impozite mai mici pentru sport ar fi cea mai așteptată măsură. Majoritatea cluburilor aflate în colaps sau la un pas de dezastru pun situația lor financiară pe sumele datorate statului. Sportivii sunt oameni, nu mărfuri, și măcar din această perspectivă ar trebui să beneficieze de un altfel de tratament. Mai bun.
Există proiecte pozitive care trebuie aplicate urgent. Încă se mai poate salva ceea ce este bun. În fotbal, în sport. Nimeni nu bagă bani dacă nu câștigă ceva cât de puțin. Performanță și, de ce nu, bani. Fotbalul are nevoie de bani ca de aer. Cu cât întârzie mai mult finanțarea cu atât falimentul este mai aproape!