Fotbal și mizerie

martie 27, 2012 in Liga 1

Imagine-șoc: „zidul” gălățenilor face loc trasorului expediat de Mureșan. Le-a fost frică de minge? 🙂

Surprizele se țin lanț în campionat. Ultima, luni seară, pe Ghencea. Un 0-0 curat, cinstit, deși Steaua avea nevoie de toate punctele. La fel de prezente în peisaj sunt și partidele dubioase. La Cluj, o victorie previzibilă a CFR-ului după un 2-0 ca la teatru cu Oțelul. „Gazeta Sporturilor” arată, astăzi, cum la primul gol zidul gălățean se sparge pentru a face loc trasorului expediat de Gabi Mureșan. Oțelul parcă a refuzat să tragă la poartă. Un lucru nemaiîntâlnit la gălățeni în ultimele sezoane, inclusiv în „dubla” cu Manchester United. O mizerie fără margini care ar trebui să pună pe gânduri Liga Profesionistă, în primul rând, Federația, ba chiar și instituțiile statului de cercetare penală. Oameni buni, lumea nu mai poate fi prostită!

Liga 1 a ajuns un amalgam ciudat. Rezultate-surpriză, meciuri în care echipele mici încurcă granzii dar și partide ciudate, cu final bun doar la… pariuri. Scorurile-șoc ne pot păcălii. La prima vedere zici că a crescut valoarea competiției. Tot ce se poate. Valorile sunt dispersate la mai multe formații, se bagă bani peste tot și e normal ca lupta să fie mai strânsă. Mă întreb însă cât este de corectă?
Nici nu știi ce să mai crezi. În Ghencea, Steaua și Gaz Metan au jucat punctele doar pe teren. Un meci tensionat, controlat aproape în totalitate de către „roș-albaștri”. Degeaba. Pe tabelă nu se contabilizează barele sau alte ocazii mai mult sau mai puțin clare. Pe tabela de marcaj rămân doar golurile. Steaua nu a înscris nici cu Tg. Mureș și nici cu Gaz Metan, două formații situate în a doua jumătate a clasamentului. Suficient pentru ca Ilie Stan să tremure pentru post. Steaua s-a ales doar cu un punct din trei. Dar a jucat cinstit!
În ultima vreme s-a tot vorbit despre CFR și Oțelul. Multe suspiciuni generate de întâlnirile celor două echipe dar mai ales de rezultatele finale. Penal, e greu să probezi ceva. Sportiv, se vede pe teren atunci când jucătorii sunt preocupați mai mult de „teatru” decât de fotbal. În tur, CFR s-a impus cu un 4-0 clar, ca scor, dar controversat ca manieră de joc. Luni seară, la Cluj, un 2-0 cusut cu ață albă.
După o primă repriză cu angajament cât de cât, Oțelul s-a „topit” în cel de-al doilea mitan. Ex-ceferistul Didi le-a făcut cadou foștilor colegi o lovitură liberă din apropierea careului. Zidul s-a spart aiurea și pe culoarul creat Mureșan a marcat. Al doilea gol, tot o pomană. De data asta de la Ljubinkovici care l-a „servit” pe același Mureșan. Și cu asta basta. CFR e pe primul loc cu cinci puncte avans față de locul 2!
Astfel de meciuri nu au ce să caute în Liga 1. S-a tot vorbit despre erorile de arbitraj însă marea problemă o reprezintă partidele de genul celei de la Cluj. Dubioase. Nu zic mai mult. Ultimele două campioane s-au comportat jenant la fel cum au făcut și în grupele Ligii Campionilor. Sunt convins că ambele echipe își doresc cu ardoare titlul. Mai ales CFR. Cei de acolo trebuie să stie bine un lucru: lumea nu mai poate fi prostită!