Fotbal pe gheață

decembrie 10, 2012 in Liga 1

Inițial a fost ok că s-au programat trei etape din retur. Naționala are nevoie de „ferestre” pentru meciuri amicale cu echipe tari. Dar nici să joci pe gheață. Vremea nu ține cu fotbalul, iar cei care fac „cărțile” este bine să țină cont de asta. Semifinalele Cupei României s-au amânat pentru la anul. Federația a dat ok-ul. Era o nebunie să joci un meci iarna, iar altul primăvara. Râdeau și curcile de așa programare. La rândul ei, Liga Profesionistă trebuia să amăne etapa a 20-a. Chiar e nasol afară. Poate o vrea să dea puncte la „impresia artistică”, ca-n patinaj artistic, că alt raționament nu găsesc la o astfel de decizie. Domnilor, vreți fotbal pe bune sau un nou sport: fotbal pe… gheață?

Unele decizii sunt înțelepte la momentul în care se iau. Apoi apar detalii noi care schimbă contextul. Cum este vremea. Timpul a jucat feste, iar cu natura nu te joci. Frigul a luat în brațe toată țara. Multe arene sunt copleșite de frig, zăpadă și gheață. Condiții severe de joc. Nici așa.
Inițial, programarea celor trei etape din retur a fost o măsură logică. Se oferea loc în calendar pentru echipa națională. Fie pentru pregătirea unor meciuri importante, poate chiar decisive, cum este cel cu Ungaria, din preliminariile Campionatului Mondial 2012. Fie pentru „amicale de lux”.
În toate lucrurile trebuie să existe o măsură. Păi dacă tot ai hotărât reprogramarea manșei-tur din semifinalele Cupei României, de ce lași să se joace etapa a 20-a din Liga 1? Nu este aceeași vreme? Nu sunt aceleași terenuri? Liga lui nea Mitică trebuie să decidă amânarea acestor meciuri că doar nu e sfârșitul lumii. Și punct!
E păcat să se stabilească ierarhii pe vremea asta câinoasă. Abia mergi pe stradă dar să mai joci și fotbal. Mi se pare o chestiune de bun simț. De aici trebuia să plece raționamentul celor care au ridicat mâna ca la ședința de partid. Dar acum este tardiv să mai vorbim despre ce era și cum se putea. Decizia favorizează formațiile mici. Pe un teren greu, nivelul valoric coboară și avantajează echipa cotată cu șansa a doua. De obicei asta este regula. Pe de altă parte, cine are calitate joacă noaptea, dimineața, pe ploaie sau nisoare. Și pe gheață. 🙂 Ca-n titlu!