Fotbal in zumzet de… vuvuzela

iunie 11, 2010 in CM 2010 - Africa de Sud

Asistam la cel mai zgomotos turneu final din istorie. Trompeta, de circa un metru lungime, folosita pe stadioanele din Africa de Sud a creat un adevarat infern la meciurile de deschidere. Abia am putut urmari la televizor cele doua partide si, sincer, n-as vrea sa fiu in pilea fotbalistilor. FIFA ar trebui sa puna piciorul in prag. Altfel, in prima zi de Mondial am avut parte de doua meciuri sterse incheiate cu doua egaluri care nu avantajeaza pe cineva.

Nervi cu carul la primele doua partide ale turneului final din Africa de Sud. Suporterii gazda au de gand sa innebuneasca planeta cu zumzaitul acelor trompete tribale sau mai stiu eu de unde le-au scos. Vuvuzela, marea nebunie a Mondialului 2010. Cred ca oamenii aia care sufla in trompete continuu, doar ca sa faca zarva, sunt sariti de pe fix.
Traditie, traditie, dar deja s-a transformat in isterie iar, daca lucrurile vor continua tot asa, vom asista la proteste oficiale ale delegatiilor prezente in Africa de Sud. Sincer, chiar nu te poti concentra in zumzaitul ala interminabil. In primul rand fotbalistii, apoi jurnalistii acreditati la meciuri si, foarte important, milioanele de telespectatori. Era gata sa renunt la a mai viziona meciul Uruguay-Franta din cauza zumzaitului de… vuvuzela. Ce sa mai lungesc vorba: o nebunie!
Sa ne bucuram totusi de fotbal. Africa de Sud a scos un punct pretios in partida de deschidere a Mondialului. Un 1-1 cu Mexic care va conta enorm la final. De apreciat gazonul excelent al stadionului „Soccer City”, din Johannesburg, semn ca gazdele si-au facut treaba ca la carte. Dos Santos, perla din atacul Mexicului, a declarat ca este nemultumit de rezultatul de egalitate. In schimb, selectionerul Africii de Sud, Carlos Alberto Parreira, accepta egalul si isi face calcule pentru calificarea in fazele superioare. Va fi insa greu pentru „Bafana-Bafana”.
Un proverb zice cam asa: „La pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Valabil si pentru meciul Urguay-Franta. O partida cu mari ambitii care ne-a dat spectacol cu taraita sau chiar deloc. Franta a jucat, pe final, mai bine de 10 minute in superioritate numerica insa degeaba. Un meci slab, fara nerv si foarte putin fotbal. Doar s-a terminat 0-0, adica nul. Totusi, o concluzie ramane: piesa stricata in angrenajul francez este insusi selectionerul Raymond Domenech.