Fotbal in… birou(ri)

martie 13, 2010 in Special

Liga 1 risca sa se transforme intr-un campionat al comisiilor. De liga sau federale. De disciplina, pentru solutionarea litigiilor sau de recurs. Chiar nu mai conteaza. In ultimii ani s-au inmultit numarul meciurilor al caror rezultat a fost stabilit la „masa verde”, pe diferite chichite de regulament. Performanta sportiva este sufocata de imperfectiunea sau proasta aplicare a regulamentelor. In spatele acestei perdele sunt marile interese si foarte multi bani. Daca nu se pune piciorul in prag, fotbalul se va muta de pe gazon in… birou(ri).

Rapid-Timisoara. Un megascandal. Adevarul se ascunde undeva pe la mijlocul drumului dintre Regie si Giulesti. In fond, o problema care tine de aplicarea regulamentelor, nu de continutul lor. Bune sau proaste. Important este sa le aplicam si nimic mai mult. In cazul litigiului Rapid-Timisoara, pe tema transferului lui Varga si Balan, nu cred sa existe pe undeva „sanctiunea” cu… rejucarea meciului, lucru confirmat de altfel de specialistii in materie. Daca au gresit cei de la Rapid atunci este 0-3, daca nu, ramane 1-0. Simplu, nu?
Cazul Bogdan Stancu. Se face mare tam-tam pe ideea ca Steaua nu l-a lasat pe Stancu sa onoreze convocarea la nationala U23. Oficial, jucatorul era accidentat. Totul a plecat de la gura prea bogata a lui Gigi Becali. Stiti cum se zice prin popor: „Vorba multa, saracia omului”. Intr-adevar, exista clauze regulamentare care se pot activa in cazul cand se dovedeste, repet, se dovedeste ca „Motanul” a fentat convocarea. Pana atunci insa va mai trece ceva vreme si vor curge in valuri declaratiile incendiare. Tot in birou(ri) se va lua decizia finala.
Cazul „Bricheta”, cazul „Poli Timisoara-Zambon”, cazul „Vaslui-Galati”. Si mai sunt exemple. Prin diviziile inferioare este si mai rau. E clar ca in ultimele sezoane meciurile decise la „masa verde” au devenit o moda in fotbalul romanesc. O moda proasta, care distruge ideea de competitie si performanta. Regulamentul trebuie respectat insa, de cele mai multe ori, se exagereaza nepermis si intentionat. Ma intreb ce interese se ascund in spatele unor asemenea decizii? Ce mize financiare sunt in joc?
Lamentarile nu tin de cald. Dimpotriva, adancesc criza, ba chiar o amplifica. Amendarea unor paragrafe de regulament, simplificarea deciziei si a sanctiunilor, renuntarea la fel si fel de derogari care apar pe traseu, promovarea spiritului sportiv in detrimentul scorurilor de neprezentare stabilite la „masa verde” sunt actiuni de bun-simt care pot schimba actuala stare de fapt. La acest capitol Federatia trebuie sa puna piciorul in prag. Daca nu o va face atunci nu vom avea parte de un fotbal pe gazon, asa cum este normal, ci in… birou. Unde se tin dosarele. Pardon, birouri, ca mai sunt unele si pe la Liga!