Fotbal fără… speranțe!

iunie 8, 2013 in Copii și juniori

În fotbalul juvenil și de tineret lucrurile se mișcă atât de greu încât ai senzația că mingea nu mai trece niciodată linia porții!

La selecționatele de juniori și tineret lucrurile se mișcă atât de greu încât ai senzația că mingea nu mai trece niciodată linia porții!

După ce naționala U-16 s-a făcut de cacao cu Germania (1-10), în luna mai, fotbalul românesc mai încasează un upercut la ficat. De data asta la U-21, adică cu naționala de tineret: Insulele Feroe – România 2-2. Altădată ironizam acești adversari, pe nedrept, pe seama meseriei lor de pescari. Dar tineretul, „speranțele” fotbalului românesc ce sunt cu astfel de rezultate? Clovni? Maneliști? Blatiști? Ce? Văd că se aruncă vina pe jucători. Posibil… Dar cine îi cheamă la lot? Cine face selecția zonală? Cred că aici e buba. A venit vremea să se numească selecționeri de meserie la aceste grupe de vârstă, pe criteriul de competitivitate, nu pentru că au fost mari jucători. Numele, oricât de important ar fi, nu aduce rezultate bătând din palme!

Sincer, am crezut că este o glumă proastă cu acele înfrângeri încasate, în luna mai, de reprezentativa U-16. Ne-a bătut Belgia, cu 5-0, Germania, cu 10-1, și Austria de două ori, 4-2 și 4-0. O astfel de serie neagră nu avea cum să fie o glumă ci, mai degrabă, o mostră a neputinței și a selecției făcută anapoda.
Bomboana pe colivă a fost pusă de „tineret”. Selecționata antrenată de Emil Săndoi s-a făcut de râs cu Insulele Feroe, 2-2 pe terenul „pescarilor”. Altădată măturam pe jos cu această reprezentativă, la orice nivel, dar acum tremurăm. Un semn că ei au progresat în timp ce viitorul fotbalului românesc este într-un regres vizibil și continuu.
Or fi și jucătorii de vină dar mai vinovați decât ei sunt antrenorii și cei care supervizează aceste echipe. Rezultatul reflectă potențialul reprezentativei U-21. Și al celorlalte „U”-uri. E nevoie de antrenori experimenteți, pentru fiecare nivel de vârstă, și de selecționeri zonali cinstiți și bine intenționați.
Calea spre performanță la nivel de copii și juniori este aducerea unui corp de tehnicieni recomandați de performanțe nu doar de numele lor. Acestor selecționeri să li se dea mână liberă pentru a alege colaboratorii zonali. Cu nume impuse sau „recomandate” de la centru nu se face treabă. Doar așa se pot obține rezultate importante.
Altfel, ne vom mulțumi cu un fotbal fără… speranțe!