Fotbal cenzurat de… investitii

martie 19, 2010 in Special

Dincolo de proiecte si programe este realitatea. Palpabila, de multe ori dura si complet diferita de cum o vad cei care conduc cluburile din fotbalul românesc sau destinele acestui sport. Mai precis o realitate cunoscuta care s-a dorit a fi cosmetizata de la un sezon la altul, aceasta transformându-se intr-o stare de spirit bolnavicioasa si contagioasa.

Marele vinovat este insa statul, ca entitate. Sezon dupa sezon fotbalul a fost scos din categoria de prioritati. O astfel de abordare a anulat practic orice dorinta de a investi in infrastructura, de a dezvolta baze moderne, multifuntionale, cu efect direct si asupra sectorului economic. Cui i-a pasat sau ii mai pasa de sport?
Despre fotbal s-a tot zis ca are bani. Un motiv suficient de puternic ca sa blocheze tot ceea ce ar fi putut veni de la buget. Doar acum, prin implicarea Primariei Capitalei, s-a demarat construirea unui stadion de cinci stele pentru echipa nationala. Prea putin, prea putin fata de nevoile pe care le are acest sport in materie de infrastructura.
Indiferenta autoritatilor locale, goana patronilor de fotbal dupa performante si bani, lipsa de reactie a Federatiei si nepasarea unei societati care de la an la an isi dilueaza ierarhia valorilor au facut sa se aleaga praful de multe arene iar altele sa fie intretinute superficial. Asa s-a ajuns, astazi, ca doar trei stadioane din România, „Steaua”-din Bucuresti, „Dr. Constantin Radulescu” – din Cluj si „Dan Paltinisanu”- din Timisoara, sa poata gazdui oficial meciuri din preliminariile lui Euro 2012. UEFA ne-a adus aminte ca unde-i lege nu-i tocmeala. Stadioanele „Ceahlaul” din Piatra Neamt – sub rezerva efectuarii anumitor lucrari la locurile rezervate VIP-urilor – si „Ion Oblemenco” din Craiova se ridica la standardele categoriei a 3-a, însa numai dupa evaluarea efectuata de catre FRF.
Vrem sau nu, avem parte de un fotbal cenzurat de lipsa investitiilor. O meteahna mai veche care paralizeaza practic orice tentativa de a aspira la mai mult. Un fotbal valoros se tine si cu o infrastructura pe masura. A separa latura sportiva de investitiile in infrastrucura este o abordare neprofesionista. Fotbalul are nevoie de arene moderne, de conditii de pregatire adevarate. Fara asa ceva sperantele intr-o ascensiune imediata ramân doar niste simple iluzii.