Drepturi de autor

martie 18, 2010 in Liga 1

Regizorul Sergiu Nicolaescu ar trebui sa ceara drepturi de autor pentru celebra replica „Un fleac, m-au ciuruit!” din filmul „Cu mainile curate”. Cu ocazia marelui derby Dinamo-Steaua, Gigi Becali si Cristi Borcea au adaptat-o dupa cum au vrut ei. Patronul Stelei, inainte de meci: „Un fleac, ii ciuruim!”. Borcea, dupa terminarea partidei: „Un fleac, i-am ciuruit!”. Dincolo de zambet ramane dubla victorie a lui Dinamo in fata Stelei, echivalenta pentru fanii „cainilor” cu un titlu.

Dinamo a obtinut o victorie categorica. Nu numai pe tabela, acolo unde conteaza cel mai mult, ci si pe teren. Doua stari de spirit diametral opuse. Elevii lui Talnar au iesit de la cabine mai motivati, mai cu pofta de fotbal. Cei de la Steaua pareau apatici, speriati si depasiti de miza meciului, de parca n-ar mai fi avut parte de astfel de confruntari. Cum se spune mai direct, Talnar a castigat razboiul cu Mihai Stoichita inca de la cabine.
Fortat de accidentari si suspendari, Stoichita a cautat sa inventeze ceva. Nu i-a iesit. Dimpotriva. Mutarea cu Ovidiu Petre pe post de fundas a facut praf mijlocul si svaiter apararea. Cand a realizat dimensiunea erorii, „Lippi” a corectat din mers insa abia dupa pauza, la 1-0 pentru Dinamo. Prestatiile catastrofale ale lui Toja si Plesan au amplificat la randul lor degringolada din linia media a Stelei, altadata unul dintre punctele forte ale trupei din Ghencea.
Vreau sa revin la antrenorul Talnar, in opinia mea marele artizan al victoriei de miercuri seara. Pus mereu in umbra lui Rednic sau Andone, „Tantarul” si-a vazut de ale lui. Adica doar de echipa. Cand a optat pentru un cantonament montan cu o pregatire spartana, in conditii extrem de vitrege, toti s-au repezit sa-l acuze ca foloseste metode de pregatire comuniste. O tampenie. Pregatirea fizica facuta de „caini” in aceasta iarna s-a vazut si in meciul cu Steaua.
Apoi, tupeul pozitiv de a nu tine cont de ceea ce declara patronul. Dupa meciul de la Cluj, cu CFR, Cristi Borcea nu-l vedea pe Dolha nici macar la Dinamo II. Uite ca Talnar a avut curaj si ratiune titularizand un portar care, la un moment dat, avea moralul la pamant. Tehnicianul dinamovist a gasit modalitatea prin care sa-l capaciteze pe Dolha la pretentiile unui astfel de derby. Si Dolha a evoluat fara greseala!
Note bune pentru Bostina si Andrei Cristea. Bostina a reusit performanta de a fi apaludat de fanii ambelor echipe. De dinamovisti, pentru ca a jucat bine in derby, de stelisti, pentru ca a refuzat sa-si injure fostul club la care a evoluat atunci cand i s-a cerut asa ceva. Andrei Cristea e pe val. A dat gol, a facut ce-a vrut cu apararea Stelei, a tras echipa dupa el. Nu vreau sa-l uit pe Alexe, o promisiune dar, in acelasi timp, si o certitudine.
In concluzie, un altfel de Dinamo. O formatie care da senzatia ca mai poate sa creasca ceea ce inseamna ca are sanse serioase la titlu daca nu este cumva chiar principala favorita. Artizanul acestei metamorfoze uluitoare este Cornel Talnar. Din aceasta perspectiva, drepturile de autor pentru ceea ce s-a petrecut in Marele Derby ii apartin antrenorului Talnar.