FIFA își bate joc de Europa!

ianuarie 12, 2017 in Internaţional

În 2026, Cupa Mondială va aștepta 48 de candidate în loc de 32. Nu e cam mult?

În 2026, Cupa Mondială va aștepta 48 de candidate în loc de 32. Nu e cam mult?

Schimbarea sistemului de desfășurare a turneelor finale de campionat mondial, de la 32 la 48 de echipe, nu ține cont de valoare. Europa, continentul pe care se joacă cel mai de calitate fotbal și cu cele mai multe titluri mondiale – 11, a fost pusă la colt primind doar trei locuri în plus. În schimb, Africa sare de la cinci la nouă echipe calificate în faza finală, plus unul la baraj. Deci, teoretic, poate avea 10 echipe. Globalizare, globalizare, dar chiar așa? E normal ca Europa să primească doar trei locuri în plus, iar Africa cinci? Alt exemplu: Asia a primit un bonus de patru locuri. De la patru plus unul la baraj, asiaticii vor beneficia în 2026 de nu mai puțin de opt locuri plus unul la baraj. America de Nord, Centrală și Zona Caraibelor, trei locuri în plus. După mine este o bătaie de joc la adresa Europei, iar UEFA ar fi trebuit să ia poziție imediat. Nu se poate așa ceva. Nici măcar banii nu justifică decizia FIFA. Cei mai numeroși fani tot din Europa vin așa că decizia forului mondial e cel puțin neserioasă ca să nu spun mai mult!

Președintele FIFA, Gianni Infantino, este direct răspunzător de schimbarea sistemului competițional la turneele finale de campionat mondial. La prima vedere, trecerea de la formatul cu 32 de naționale calificate la cel cu 48 ar trebui să însemne bani mai mulți din drepturile tv, suporteri, turism etc. Să nu ne grăbim și să ne uităm un pic la cum arată repartiția locurilor pe fiecare continent.
Europa – de la 13 locuri va avea 16; Africa – de la 5 locuri va avea 9+1 la baraj; Asia – de la 4 locuri+1 la baraj va avea 8 locuri+1 la baraj; America de Sud – de la 4 locuri+1 la baraj va primi 6 locuri+1 la baraj; America de Nord, Centrală și Zona Caraibelor – de la 3 locuri+1 la baraj va primi 6 locuri+1 la baraj; Oceania – de la 1 loc la baraj a primit un loc garantat în turneul final!
O scurtă concluzie. Europa primește în plus tot atâtea locuri ca America de Nord, Centrală și Zona Caraibelor, adică 3. E de râs, zău așa. Mai mult, Africa are garantate 4 locuri în plus, cu unul mai mult decât „Bătrânul Continent”. La fel și Asia, tot 4. Păi comparăm fotbalul european cu cel african sau asiatic? Și America de Sud a fost dezavantajată primind doar 2 locuri în plus față de formatul vechi. Culmea, continentele cu cele mai multe titluri mondiale: Europa – 11, America de Sud – 9 !!!
Justificarea celor de la FIFA cu idei de genul să dezvolte fotbalul peste tot sau mai mulți bani încasați nu se justifică sub nicio formă decizia luată pentru că dă în cap criteriului de valoare sportivă. Fotbalul de calitate se joacă în Europa, cei mai mulți suporteri tot de aici vin, banii la fel, iar drepturi tv se plătesc gras. Și atunci? UEFA ar trebui să ia atitudine imediat pentru că este vorba de valoarea sportivă, de corectitudine în stabilirea ierarhiei mondiale. Restul sunt povești de adormit copii !!!