FIFA driblează regula și logica

decembrie 4, 2013 in CM 2014 - Brazilia

Cupa Mondială strârnește mari ambiții și pasiuni. Până la tragerea la sorți a grupelor turneului final fiecare reprezentativă caută urna cea mai bună!

Cupa Mondială strârnește mari ambiții și pasiuni. Până la tragerea la sorți a grupelor turneului final fiecare reprezentativă caută urna cea mai bună!

Nu ne mai miră nimic atunci când vine vorba despre interesele FIFA. Forul mondial a șocat din nou din dorința de a nu supăra marile puteri fotbalistice ale lumii. Mărul discordiei este Franța, o națională ajutată pe față ca să ajungă la Mondial. Acum patru ani, cu Irlanda, și recent în barajul cu Ucraina. Franța are cel mai slab coeficient dintre țările europene și locul ei este în urna a 2-a alături de reprezentantele Africii. Asta i-ar fi expus pe „cocoșii galici” unor adversari de temut. Dar Franța e Franța, o națiune care dă în acest moment președintele UEFA, al doilea for ca putere în fotbalul mondial. Cum Michel Platini înseamnă ceva uite că Franța a ajuns în… a patra urmă valorică. Un pic mai bine dar nu fără de griji. Ideea e că una s-a stabilit și alta s-a făcut. FIFA a driblat propriul regulament. Pour quoi?

În urna a patra, Franța evită în grupele Mondialului 2014 naționale tari ca Olanda, Italia, Anglia, Portugalia, Croația, Rusia, Bosnia sau Grecia. Să recunoaștem, e ceva. Altfel, din cauză că are cel mai mic coeficient dintre reprezentantele Europei, Franța era distribuită în urna 2, o urnă geografică, alături de formațiile africane și două naționale sud-americane: Coasta de Fildeș, Nigeria, Camerun, Algeria, Ghana, Chile și Ecuador. La o adică parcă e mai bine să joci cu Coasta de Fildeș decât cu Olanda!
Surprinzătoare este urna „capilor de serie”. O urnă neschimbată și stabilită pe baza coeficienților de țară. Dacă Brazilia, Germania, Argentina și Spania sunt nume legitime pentru acest statut, Belgia, Columbia, Elveția și Uruguay sunt „ciudățeniile”. Or fi avut un an bun și coeficienți mari dar le lipsește legitimitatea istorică. Dacă FIFA a schimbat regulile de formare ale celorlalte trei grupe de ce n-a schimbat și urna „capilor de serie”? De exemplu, America de Sud are patru reprezentante. Nu e cam mult?
Cred că Italia și Anglia, două foste campioane mondiale, sunt mai „capi de serie” decât Elveția și Belgia. Așa, la prima vedere. Că despre urna 3 nu am prea multe de spus: Mexic, SUA, Honduras, Costa Rica, Coreea de Sud, Japonia, Iran, Australia. Asta e!
Concluzie: FIFA a schimbat regula și logica pentru a nu supăra pe cineva și pentru a împăca pe toată lumea!