Falimentul „fotbalului bugetar”

decembrie 3, 2013 in Special

Dependența unor cluburi de bugetele locale este doar o rezolvare temporară a problemelor financiare.

Dependența unor echipe de bugetele locale este doar o rezolvare temporară a problemelor financiare.

Din primăvară este posibil ca Liga 1 să continue cu doar 17 echipe. Conform presei, primarul orașului Năvodari a anunțat că din cauza lipsei banilor este posibil ca Săgeata să se retragă din campionat. Nu ar fi de mirare. În fotbalul românesc au tot apărut echipe finanțate, în fel și chip, de primării sau consilii județene. Culoarea scaunelor din tribune, a echipamentului de joc sau a altor anexe de la stadion arată cine se află cu adevărat în spatele echipei „X” sau „Y”. Până la urmă nu e rău că se susține fotbalul însă aceste cluburi sunt dependente de evoluția situației de pe scena politică sau de bunul plac al edilului-șef. Orice schimbare la vârf declanșează falimentul echipelor din localitatea sau județul respectiv. Fenomenul este mai profund decât la prima vedere. „Fotbalul bugetar” este doar o formulă temporară de rezolvare a crizei financiare. După el, de cele mai multe ori, vine falimentul!

Fotbalul a devenit și un vehicul de propulsare politică. Așa se explică apariția unor echipe înainte de alegerile locale sau generale. Oamenii sunt sensibili, apreciază efortul și îl răsplătesc cu voturi. În unele cazuri, puține, proiectele reușesc. De cele mai multe ori, finanțarea cluburilor de fotbal de la buget prin formule mai mult sau mai puțin transparente nu conduce la ceva stabil.
Culoarea scaunelor, vopseaua de pe garduri sau echipamentul jucătorilor ne arată cine face cărțile la o grupare sau alta. Patru ani. Dacă alegerile aduc schimbarea totul se răstoarnă peste noapte sau, și mai rău, moare subit. Instabilitatea nu face casă bună cu performanța. Cât timp anumite cluburi depind peste 50% de bugetul local șansele de faliment sunt mari.
Adevărul este că fotbalul, ca mai tot sportul românesc, traversează o perioadă grea din punct de vedere financiar. Orice bănuț care intră în sistem este binevenit cât timp nu există exagerări și dependențe însă fotbalul trebuie să trăiască prin susținere privată. Altfel moare ciclic. Relansarea cluburilor de tradiție, gen Rapid, UTA, Universitatea Craiova, FC Bihor, ASA Tg. Mureș, SC Bacău și altele, este cam singura cale prin care fotbalul românesc poate redeveni ceea ce a fost altădată!