Exilul, prețul performanței?

martie 21, 2012 in Atletism

 

Refuzat în România, Valeriu Tomescu a ales China! Când vom învăța, ca națiune, cum trebuie să ne respectăm valorile?

Valoarea antrenorilor români a făcut de mult înconjurul lumii. Valabil pentru multe discipline sportive. Din păcate, în țară nu sunt buni sau dacă se dorește o colaborare cu ei au parte de oferte umilitoare. Și uite așa, de voie dar mai mult de nevoie, își fac bagajul și pleacă unde văd cu ochii. Acum a venit rândul lui Valeriu Tomescu (36 de ani), fostul antrenor și soț al Constantinei Diță Tomescu, campioană olimpică la maraton. „Sfătuit” de șmecherii din sportul românesc să activeze ca… profesor de sport în liceu, Vali Tomescu a ajuns să coordoneze lotul olimpic de maraton al Chinei. Doamne, când vom învăța să ne prețuim valorile?

Pentru cei care nu știu, Valeriu Tomescu este omul care a stat în spatele aurului olimpic de la maraton cucerit de Constantina Diță Tomescu în urmă cu patru ani, la Beijing (China). Nici Vali și nici fosta lui soție nu și-au încasat toți banii pe care îi aveau de primit pentru această uriașă performanță. Cei de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și-au făcut treaba cu premierea dar Clubul Sportiv Dinamo se face că plouă. De vreo patru ani.
Vineri, 16 martie, l-am avut ca invitat la „Suporter de serviciu”, la TV Sigma, chiar pe Vali Tomescu. Un băiat modest, rezervat în declarații. Abia am putut să rup ceva de la el legat de banii pe care îi are de primit de la Dinamo. Valeriu și Constantina mai au de încasat 28.000 de euro. Nu pot înțelege indiferența celor de la CS Dinamo care au ca șefă o mare campioană, Elisabeta Lipă. «Aveţi răbdare că se va rezolva, aveţi răbdare că se va rezolva!», este mesajul de patru ani al doamnei Lipă pentru antrenorul și sportiva care au adus României aurul olimpic la maraton. Cum să le mai ceri lui Vali și Constantina să se gândească la Londra?
Vali Tomescu și-a dorit mult să lucreze în România. Avea o strategie pe termen lung. Minim de patru ani, cât un ciclu olimpic. Dorea să alcătuiască un lot de circa 15-20 de sportive, să înființeze o bază de pregătire departe de ochii lumii, unde atletele să beneficieze de toate condițiile pentru a face performanță dar și pentru a putea să-și continue studiile.
Pe unde a bătut ușile au rămas închise sau dacă s-au deschis a avut parte de răspunsuri protocolare gen „O să mai vorbim!”. Unii au fost chiar mitocani și i-au recomandat să devină profesor de sport în liceu. Nu e umilitor să fi profesor de educație fizică dar de la a antrena în America, de la a scoate o campioană olimpică la maraton până la liceu e cale lungă. Asta în condițiile în care atletismul românesc este praf.
Efectul? Valeriu Tomescu a fost ofertat și a acceptat propunerea Chinei. Omul este deja acolo și urmează să pregătească lotul olimpic feminin de maraton. Exact ce și-a dorit. Va lucra cu 15 atlete și are toate condițiile pentru a reuși rezultate de excepție. Un regret în plus pentru noi.
Cu tristețe o spun, exilul este prețul plătit de antrenorii români de calitate, și nu numai, care știu și vor să facă performanță la cel mai înalt nivel!