Istvan, vajon nem… ? :)

martie 22, 2012 in Liga 1

Kovacs a arbitrat după (bu)toane și încinge spiritele în Liga 1!

„Istvan, nu cumva… ?” :). Așa se traduce titlul scris în limba maghiară și sper că n-am greșit. Poate că arbitrul Istvan Kovacs înțelege mai bine ce vreau să spun după erorile incredibile pe care le-a comis, miercuri seară, în meciul Oțelul-Dinamo (1-1). O eliminare pe toane dictată lui Marius Niculae și un penalty inexistent acordat lui Dinamo, în compensare, pentru o cădere teatrală în careu a lui Dănciulescu. Greșeli grave care îl aruncă pe Kovacs în gura patronilor de club anti-CFR. Suspiciunile sunt și mai mari în rândul iubitorilor de fotbal care s-au cam săturat de astfel de mizerii. Cu regret o spun, arbitrajul continuă să facă clasamentul în Liga 1!

Dinamo nu este un club prea iubit în provincie dar nici unul cu care să mături pe jos. Cum se întâmplă pe la multe meciuri din ligile inferioare. Venit tocmai de la Carei (județul Satu Mare), arbitrul Istvan Kovacs a traversat țara ca să ajungă tocmai la Galați. Dar a făcut drumul degeaba și meciul praf pentru că a fluierat șmecherește. A vrut să lase impresia că are în permanență controlul asupra jocului dar n-a strălucit decât prin a-și ascunde erorile.
Păcat de meci. A avut ritm, nerv. Din păcate, unii dintre arbitrii nu respectă competiția așa cum ar trebui și comit greșeli cu implicații directe pe tabela de marcaj. Parcă țin neapărat să domine ei Liga 1 în locul echipelor. Kovacs la eliminat ușor pe Marius Niculae, în minutul 42, după un duel corp la corp, în stil englezesc, cu Sârghi. Sunt convins că Istvan Kovacs a aflat la pauză de eroare și a ținut minte. În minutul 80, Dănciulescu pică în careul gălățean de parcă a fost secerat cu mitraliera. Suficient pentru un penalty în compensare irosit însă copilărește de Cătălin Munteanu. Dumnezeu a făcut dreptate!
Dinamo nu merita să câștige la Galați. Valabil și pentru Oțelul. Remiza mi se pare ok. S-a văzut însă că prin deciziile luate Kovacs a stricat meciul. Lumea vorbește câte-n lună și stele. Despre jocuri de culise, despre interese meschine etc. Când vine vorba despre corupția din arbitraj mereu s-a invocat lipsa unor probe concludente sau lipsa de procedură atunci când s-a auzit zăngănit de cătușe.
Ceva trebuie făcut. Istvan Kovacs a greșit grosolan și ar cam trebui tras pe bară. Măcar o vreme. Să mai mediteze un pic, să mai studieze regulamentul și să se uite ce fel de arbitraje sunt prin Europa. Dacă nu va fi sancționat de către Comisia Centrală a Arbitrilor atunci rămâne valabilă întrebarea retorică din titlu: „Istvan, nu cumva…?”