Doar arbitri sunt de vină?

martie 23, 2012 in Liga 1

 

Balaj n-a văzut două penalty-uri la Tg. Mureș. Unul pentru gazde, altul pentru Steaua. A arbitrat în „compensare”?

Greșelile de arbitraj comise joi seară, în Liga 1, au dat foc campionatului. După Dinamo a venit rândul Vasluiului și Stelei să arate cu mâna spre „fluierași”. Mai mult, patronii celor trei grupări trec la atitudini radicale. Cristi Borcea, Adrian Porumboiu și Gigi Becali au amenințat că echipele lor nu se prezintă la meciurile din etapa 24. Situația este gravă. Pe undeva sunt de înțeles astfel de reacții din moment ce o contracandidată la titlu, CFR Cluj, nu are probleme cu arbitrajele. Totuși, dincolo de erorile „stăpânilor fluierului” Dinamo, Vaslui și Steaua au pierdut puncte prețioase din cauza jocului slab. Până la urmă aceasta e marea problemă!

După ce Istvan Kovacs a comis-o în meciul Oțelul – Dinamo (1-1), Paul Unimatan – în Vaslui – Brașov (0-1) și Cristi Balaj – în FCM Tg. Mureș – Steaua (1-0) au intrat și ei în gura patronilor de club, antrenorilor și suporterilor.
Adrian Porumboiu zice că nu a pierdut meciul din cauza arbitrului Unimatan însă îi reproșează acestuia maniera ostilă prin care a condus jocul dar mai ales faultul nesancționat asupra lui Sânmărtean, la centrul terenului, într-o fază premergătoare golului înscris de „stegari”.
Gigi Becali țipă în stânga și-n dreapta după ce Cristi Balaj s-a făcut că plouă în secundele de prelungire ale partidei de la Tg. Mureș. Balaj nu a dat penalty Stelei după ce Chiricheș a fost pus la pământ. Și cred că au mai fost doi jucători ai Stelei faultați la aceeași fază, tot în careu. Da, Tătărușanu a fost trântit la pământ. Probabil o „compensare” pentru lovitura de la 11 metri refuzată gazdelor în minutul 82 atunci când Subotic a fost cosit în careu de Chiricheș.
Erori grave, cu urmări ireparabile pe tabela de marcaj. De înțeles amărăciunea celor de la Dinamo, Vaslui și Steaua. Totuși, doar arbitri sunt de vină? Oare jocul acestor echipe nu a lăsat de dorit? Dacă ai pretenții la titlu, la cupele europene și te împiedici de echipe din subsolul clasamentului sau de cele care au ca grijă doar evitarea retrogradării înseamnă că nu ai valoare. O echipă mare, cu personalitate, cu clasă, trece peste un arbitraj ostil și bate. Acesta este adevărul pe care trebuie să-l înțeleagă Borcea, Porumboiu și Becali.
Dar nici nu putem tolera la infinit erorile de arbitraj! Cât timp aceste greșeli influențează ierarhia sportivă situația este dramatică. Fanii își pierd încrederea în spiritul de competiție, iar asta se va reflecta în numărul de spectatori prezenți la meciuri.
Liga Profesionistă trebuie să pună piciorul în prag. Suspendarea drastică a „fluierașilor” vinovați e cam singura cale de intervenție. Promovarea tinerilor, cu orice risc, este unica reacție posibilă pentru a mai schimba ceva. Dincolo de toate rămâne însă valoarea echipelor. Asta se vede pe teren, în joc. Poate aici ar trebui intervenit, urgent!