Exemplul Pandurii: stadioane pe bani europeni!

decembrie 27, 2012 in Special

Unul dintre cele mai vechi stadioane din lume, „Lansdowne Road Stadium” (Dublin, Irlanda), a fost transformat într-o adevărată bijuterie cu 50.000 de locuri: „AVIVA Stadium”.

Unul dintre cele mai vechi stadioane din lume, „Lansdowne Road Stadium” (Dublin, Irlanda), a fost transformat într-o adevărată bijuterie cu 50.000 de locuri: „AVIVA Stadium”.

Marin Condescu, șeful Pandurilor, a anunțat că la Tg. Jiu se va construi un stadion nou, ultramodern, cu fonduri europene. Încă o echipă din Liga 1 a ajuns la concluzia că performanța trebuie începută cu o infrastructură… performantă. O temă de actualitate. Dacă autoritățile locale din Gorj se mișcă repede, și bine, la București se bate apa-n piuă. Dinamo, Rapid și Steaua au nevoie de stadioane noi, încăpătoare, în cartierele lor. „Arena Națională” reprezintă doar o formulă de moment, nu o variantă de viitor. Aici se pot implica autoritățile locale din sectoare 2 și 6 sau instituții ale statului care pot atrage fondur i europene. Lumea vine la frumos, iar toți ar avea de căștigat. Doar să se vrea!

În țară încep să se construiască stadioane moderne și asta este bine pentru fotbal. Ultimul anunț venise de la Galați, acolo unde cei de la Oțelul vor să ridice o arenă ultramodernă și încăpătoare. Acum ies la rampă cei de la Pandurii. Șeful clubului gorjean, Marin Condescu, a dezvăluit că la Tg. Jiu va fi construit un stadion nou-nouț, pe o structură metalică. Investiția se învârte în jurul sumei de cinci milioane de euro, banii urmând să fie atrași, de autoritățile locale, din fonduri europene.
Ei bine, aici se găsește răspunsul pentru multe investiții în favoarea sportului. Cluburile din București au o mare problemă. În special Dinamo și Rapid. De câte ori au nevoie de stadion, mai mult împinse de la spate de exigențele UEFA, granzii Capitalei își găsesc refugiul pe „Arena Națională”. La prima vedere, Steaua n-ar trebui să intre în discuție pentru că a scos bani frumoși acolo și va mai scoate. Dar nu e casa Stelei. Nici a lui Dinamo. Și nici a Rapidului. N-o spun eu, o spun fanii devotați ai acestor echipe!
Cei de făcut? Păi cam ce se petrece prin alte locuri. În sectorul 2 se poate implica Primăria. Dinamo are nevoie de un stadion care să-i aparțină ca spirit. Chiar și mai la marginea orașului, așa cum se întâmplă în toată Europa, dar să fie în sectorul 2. La ieșirea din Colentina sau în altă parte. Cred că se poate face un proiect cu bani europeni.
Același raționament în cazul Rapidului. Doar că aici ar trebui să se implice Ministerul Transporturilor. Mai bine de 20 de ani nu s-a vrut acordarea în concesiune a stadionului „Giulești” pentru a se putea investi în el. Astăzi este o ruină în devenire. Păcat. Măcar să se ia taurul de coarne, să se inițieze un proiect adecvat și să se construiască un stadion nou. Cred că fanii giuleșteni ar accepta o nouă locație, dacă va fi nevoie, cu condiția să fie în același cartier.
În Ghencea se poate implica Primăria sectorului 6 sau Ministerul Apărării. Un stadion în aceeași zonă sau pe locul actualei arene. Ar fi un succes garantat. Steaua este formația cu cei mai mulți suporteri și ar avea „casă închisă” aproape la fiecare meci. În timp ce fani „roș-albaștrilor” s-ar simți cu adevărat la ei acasă.
Toată lumea ar avea numai de câștigat. Proprietarii stadioanelor se aleg cu chiria și posibilitatea de a organiza și alte evenimente profitabile în afara celor sportive. Echipele ar juca pe arene civilizate, europene, moderne, iar încasările ar crește exponențial. Plus publicitate, plus interes mai mare din partea televiziunilor și nu în ultimul rând o poftă crescută de a face performanță.
Oare e chiar așa de greu?