Europa, venim!

august 7, 2013 in Internaţional

Trei echipe visează la grupele Ligii Europa: Astra, Pandurii și Petrolul. Măcar una dacă reușește și tot e bine!

Trei echipe visează la grupele Ligii Europa: Astra, Pandurii și Petrolul. Este greu dar nu imposibil. Măcar una dacă ajunge și tot e bine!

Fotbalul românesc traversează un moment bun pe plan internațional deși în țară scandalurile se țin lanț. Poate ar fi bine să așteptăm verdictul meciurilor de joi seară pentru a avea o imagine completă. Dar și așa cred că este destul de bine. Steaua își cunoaște deja adversarele din play-off-ul Ligii Campionilor și are speranțe mari ca să ajungă la masa bogaților. Astra visează și ea la bătălia decisivă pentru accesul în grupele Ligii Europa cu condiția să reconfirme, acasă, cu Trencin. Petrolul și Pandurii nu au ce să piardă și cu puțin tupeu pot lăsa în afara competiției pe Vitesse Arnhem, respectiv Hapoel Tel Aviv. Avem nevoie de o ploaie de stele în ultimul act al calificărilor europene. Măcar așa mai îndulcim amărăciunea certurilor de tot felul. Europa, venim!

Aș spune că este vital pentru fotbalul românesc ca Steaua să nu fie lăsată singură în bătălia cu Europa. Nu de alta dar va fi foarte greu ca o singură echipă să aducă punctele necesare pentru a merge, din nou, cu campioana direct în grupele UEFA Champions League sau de a evita chinul tururilor preliminare în Europa League.
„Roș-albaștrii” știu peste cine dau în „dubla” pentru zecile de milioane de euro ale Ligii Campionilor. Austria Viena (Austria), Legia Varșovia (Polonia), NK Maribor (Slovenia), Ludogoreț Razgrad (Bulgaria) sau Şahtior Karagandy (Kazahstan). Steaua poate trece de oricare dintre ele. Mai complicat poate să fie cu polonezii și bulgarii care au un joc încâlcit și închis. Dar și așa, speranțe mari de tot.
Foarte important pentru fotbalul românesc este ca Astra, Pandurii și Petrolul să țină aproape de Steaua. Măcar una dintre ele dacă ajunge în grupele Ligii Europa, unde Steaua deja și-a acontat locul, ar fi ceva extraordinar. România are nevoie de puncte pentru coeficientul de țară calculat de UEFA. Doar așa putem reveni cu campioana direct în grupele UCL, iar în Europa League direct în tururl III preliminar sau play-off.
Joi seară vom avea un prim răspuns. Sper ca reprezentantele României să înțeleagă momentul prielnic și să meargă, la braț, în runda decisivă pentru prezența în grupele Ligii Europa. Este dificil dar nu imposibil. Valoare există, restul ține de atitudine. Baftă Astra! Baftă Pandurii! Baftă Petrolul!

P.S. Astra Giurgiu – Trencin, ora 19:00, Digi Sport 1; Vitesse Arnhem – Petrolul Ploiești, ora 21:00, Digi Sport 1.