Europa, te iubim!

august 8, 2013 in Internaţional

Liga 1 are patru echipe în play-off-ul competițiilor europene intercluburi. Un campionat care se rrespectă!

Liga 1 are patru echipe în play-off-ul competițiilor europene intercluburi. Un campionat care se respectă. Bravo!

Performanță uluitoare pentru fotbalul românesc. Patru echipe în play-off-ul competițiilor europene trimite Liga 1, cu bune și rele, în elita fotbalului european. Sunt însă destui cârcotași care pun tunurile pe campionat deși performanțele acestea sunt generate de competiția internă. Că ne place sau nu așa arată realitatea. Dincolo de patronii, conducătorii de cluburi și jucătorii care au contribuit la succesul european de până acum este și meritul Ligii Profesioniste. Sumele importante care au venit din drepturile TV au ținut în viață, ani la rând, multe cluburi, inclusiv pe cele „europene”. Rămâne ca Steaua, Astra, Pandurii și Petrolul să confirme în play-off!

A afirma că Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) nu are merite la performanțele realizate de echipele românești în tururile preliminare ale Ligii Campionilor și Ligii Europa este o răutate. În loc să se bucure de calificarea în grup a celor patru formații, „analiștii” care văd doar negru în fața ochilor au pus tunurile de LPF și pe Dumitru Dragomir.
Șeful Ligii are multe păcate dar în povestea asta frumoasă are și el ceva merite. Puține, multe, câte sunt dar… sunt. Sumele mari de bani care au intrat în fotbal din drepturile TV au acoperit cheltuieli importante la cluburi. Asta nu se poate minimaliza sau lua la mișto pentru că nu e corect. Rezultatele europene sunt roadele competiției interne. Punct.
Categoric, principalul merit aparține celor care bagă bani în fenomen, celor care conduc aceste grupări și, nu în ultimul rând, jucătorilor. Ei sunt artizanii acestui moment care bagă România în elita fotbalului european, Clasamentele UEFA arată această stare de fapt. Cred că a venit vremea să învățăm să ne bucurăm atunci când e cazul și să criticăm dur atunci când situația o cere.
Ieri, am scris editorialul „Europa, venim!”. Parcă am simțit ceea ce o să se întâmple. Astra, Petrolul și Pandurii și-au depășit condiția. Cu mult. Un semn că Steaua are contracandidate serioase la titlu, iar în Europa o mână de ajutor pentru obținerea de puncte și ridicarea coeficientului UEFA. „Europa, te iubim!” este tot ce pot să mai spun despre această stare de fericire. Fotbalul se bucură, iar noi ne bucurăm de fotbal!