Europa sau faliment?

iulie 29, 2015 in Internaţional

Fotbalul românesc are nevoie de Europa dar mai ales de banii care se pot câștiga prin calificarea în grupe!

Fotbalul românesc are nevoie de Europa dar mai ales de banii care se pot câștiga prin calificarea în grupe!

Două teme care se amestecă continuu. Fotbalul, un fenomen social care naște pasiuni imense, iar de cealaltă parte banii care pot fi câștigați în competițiile europene. Ca într-un film cu bune și rele. Urmează două săptămâni decisive pentru fotbalul românesc. Aș îndrăzni să spun pe termen lung. Steaua, ASA și Astra au misiuni grele. Un eșec în bloc ar aduce nori negri peste un campionat și așa vai de mama lui. Pe scurt, viitor cu speranțe sau faliment. Unii suporteri fanatici vor eliminarea unei echipe sau alta. Probabil din frustrare. Minți de găini bete la ceas de seară. România are nevoie de puncte pentru coficientul UEFA. Altfel s-ar putea ca în sezoanele viitoare numărul reprezentantelor Ligii 1 în Europa să se diminueze dramatic. Și-ar fi jale, zău așa!

În Liga Campionilor, Steaua are o misiune grea contra celor de la Partizan. Primul meci acasă, fără spectatori și cu prestații neconvingătoare în partidele jucate până acum. Mai rău nici că se putea însă supapa de salvare ar putea fi experiența europeană. Unii i-au în bășcălie acest aspect dar în economia unei confruntări tur-retur, eliminatorii, poate conta decisiv.
ASA dă în Liga Europa peste o echipă tare a campionatului francez. Saint Etienne și-a permis să vină în România fără trei jucători importanți: Fabien Lemoine, Renaud Cohade şi Vincent Pajot. Sfidare sau pragmatism? Vom vedea mâine. La fel ca Steaua, primul meci acasă. Și mai grea misiune. E nevoie de tupeu și încredere altfel șansele sunt doar teoretice.
Tot în Europa League, Astra va întâlni un nume istoric din Premier League: West Ham United. Enlgezii sau chinuit serios în turul precedent după ce s-au impus la limită acasă, 1-0, și au pierdut returul, la același scor, în fața anonimilor maltezi de la Birkirkara. Noroc cu penalty-urile. O dovadă că în cupele europene este un alt film decât în campionat.
Steaua, ASA și Astra, trei echipe care își joacă poate viitorul. O calificare în play-off le-ar aduce bani buni ca să-și echilibreze bugetele în timp ce eliminarea le-ar oferi insolvența sau, și mai rău, falimentul. Nu e de râs. Prezența în Europa implică cheltuieli și eforturi suplimentare față de celelalte competitoare ale primei divizii.
Să fim optimiști. Altfel există riscul ca fotbalul românesc să intre în cea mai neagră perioadă din istorie. Nu o spun cu răutate. Prestațiile și rezultatele din ultima vreme au fost dezamăgitoare!