Învinse de… marketing

august 3, 2015 in Handbal

Naționala de handbal feminin U19 ne-a provocat o mare dezamăgire. Talentul nu este suficient, mai trebuie și muncă!!!

Naționala de handbal feminin U19 ne-a oferit o mare dezamăgire. Talentul nu este suficient, mai trebuie și muncă!!!

Dezastru în handbalul feminin. Campioanele mondiale de anul trecut din Macedoania, la U18, au terminat în genunchi Europenele sub 19 ani. Pe locul 10. Umilitor dar mai ales uluitor. Nu e prima dată când asistăm la astfel de prăbușiri. Explicații? Principala ar fi politica de marketing a Federației care le-a băgat în cap ifose de mari vedete și le-a adus unde sunt acum. Poze peste poze, evenimente peste evenimente, publicitate la maxim. Acțiuni care au turnat în mintea jucătoarelor doar infatuare anulând orice urmă de responsabilitate și profesionalism. La cluburi nu s-au mai antrenat așa cum trebuia, iar de jucat au jucat ce și cum au vrut ele. Cred că acestea sunt motivele dezastrului din Spania. O generație care a crezut că dacă a devenit campioană mondială rezultatele vor veni de la sine. O mare greșeală care le-a costat scump și, mai grav, le poate afecta viitorul, cariera!

Văd că toată lumea a pus tunurile pe antrenori, pe modul în care s-a pregătit echipa națională U19 pentru Campionatul European din Spania, pe maniera în care s-a alcătuit echipa. Sunt lucruri de zis și de corectat dar până la ele există alte explicații, realiste, pentru prăbușirea aproape instantanee a campioanei mondiale U18 tocmai pe locul 10 al Europenelor.
După triumful din Macedonia, în loc să le pună la treabă Federația a defilat cu ele pe unde a putut mai bine. Această politică de marketing, exagerată, le-a picurat fetelor doar ifose de vedete. Îngâmfarea, pe primul plan. Asta a generat o atitudine superficială față de pregătire și meciurile jucate la cluburi. De aici până ratarea din Spania n-a mai fost decât un pas. 🙁
Nu vreau să găsesc țapi ispășitori între jucătoare. Marketing-ul le-a împins să viseze la echipe mari, la salarii barosane, la avantaje fel de fel uitând însă de un detaliu elementar: antrenamentele de calitate și jocurile bune sunt secretul succesului!
Acum e tardiv. Locul 10 din Spania este umilitor. Antrenorii Aurelian Roșca și Gavril Kozma au vina lor și, posibil, ar putea plăti cu funcția. Dar asta nu salvează o generație talentată ajunsă în derivă. Modestia și munca aduc titlurile și gloria. Un aspect poate banal care a fost uitat prea repede. Păcat!

P.S. O întrebare din târg: Indemnizațiile de efort pe ultimele trei luni și premiile pentru calificarea la Europene au ajuns la fete?