Efectul dezamăgirii: stadioane goale!

decembrie 5, 2016 in Liga 1

Fotbalul românesc duce dorul tribunelor arhipline!

Fotbalul românesc duce dorul tribunelor arhipline!

Suporterilor nu le mai pasă de fotbal. Stadioanele rămân goale. Nu mai există spectacolul de altadată și nici măcar idolii de pe vremuri. Doar derby-ul Dinamo – Steaua ne-a oferit o excepție de la regulă, cu un stadion ceva mai populat dar după vreo două săptămâni de reclamă și vândut bilete. Puțin, prea puțin. La un astfel de meci trebuia ca „Arena Națională” să fie arhiplină. Calitatea jocurilor lasă de dorit. Unele terenuri sunt înghețate bocnă deși licența de joc prevede existența instalației de încălzire. Economie la curent electric sau lucruri care există doar în scripte? Dacă și Steaua, echipa cu cei mai mulți fani, a ajuns să joace meciuri cu câțiva spectatori rătăciți prin tribune chiar este jale mare în fotbal, nu glumă. Ieșirea din criză implică măsuri urgente: stadioane renovate cu infrastructură modernă, meciuri spectaculoase, arbitraje corecte și idoli care să (a)tragă suporterii după ei!

Coregrafia fanilor dinamoviști de la „Marele Derby”, pe acordurile melodiilor „This is my song” (Charlie Chaplin) și „Titans” (Vanghelis), ne-a redat temporar ceva din farmecul marilor meciuri europene. Dar fluierăturile și scandările de după coregrafie, din timpul secundelor de reculegere în memoria fotbalistilor de la Chapecoense, ne-au adus aminte de expresia „Cum e turcu’ și pistolu’ ”. Mai pe scurt, cum e fotbalul așa sunt și suporterii. Din păcate! 🙁
Suporter înseamnă susținător, simpatizant necondiționat al unui jucător sau al unei echipe sportive. Un om care este trup și suflet alături de idolii săi. Mai ales la greu, mai ales în momente de cumpănă, mai ales la eșecuri. Faptul că de-a lungul anilor patronii grupărilor importante au finanțat constant facțiuni ale galeriilor și/sau pe unii dintre liderii lor explică într-un fel pustiul pe care astăzi îl zărim în tribune. Faptul că antrenori care au rezultate sunt înjurați constant la meciuri arată clar că anumite grupuri de fani sunt încă sub influența unor interese din sfera conducerii clubului respectiv.
Dar oamenii nu mai vin pe stadioane și din cauza stării jalnice a majorității arenelor, a jocurilor și arbitrajelor dezamăgitoare. Aici e buba. Renovarea stadioanelor și modernizarea infrastructurii reprezintă primul pas care trebuie făcut. Apoi, perfecționarea jocului echipei prin transferuri responsabile, adică transferuri făcute la cererea antrenorului nu la propunerea patronului. Nu în ultimul rând, Federația trebuie să facă tot ce depinde de ea pentru a oferi arbitraje corecte. Și asta se poate obține doar dacă există voință și dorință.
Oamenii sunt dezamăgiți de lucrurile negative care se întâmplă în fotbalul românesc, iar răspunsul lor este absența din tribune. Cea mai dură reacție cu putință pentru că fotbalul în fața tribunlor goale este zero sau aproape zero!